4 września 2015

KREM POMIDOROWO-PAPRYKOWY Z BAZYLIOWĄ ŚMIETANĄ I MOZZARELLĄ


Z przykrością zauważyłam, że dni stają się krótsze, więc powolutku żegnamy lato i świeże warzywa :(. 
Idealną zupą na początek września jest krem paprykowo-pomidorowy, który nastroi nas optymistycznie i jest pełen witamin i kolorów :).


Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
 



Składniki:


  • 3 czerwone papryki
  • 5 średnich pomidorów (mięsistych,np. limo albo makarena)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 litry bulionu (u nas bulionetki rozpuszczone w wodzie)
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • kilka listków świeżej bazylii
  • mozzarella w kuleczkach albo w kawałkach (taka w kawałkach lepiej się rozpuści)
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oliwy
  • świderki serowe do podania  


Wykonanie:

1. Blaszkę wyłóż folią aluminiową i połóż na niej posmarowane oliwą połowy papryki, pomidory i czosnek.
2. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Warzywa mają się przypiec.


3. W międzyczasie obierz pozostałe warzywa i pokrój je na małe kawałki.
4. Zalej warzywa bulionem i gotuj je z zielem angielskim i liśćmi laurowymi, aż do miękkości.
 
5. Obierz ze skórki pomidory, czosnek i paprykę.
6. Dodaj je do zupy.


7. Gotuj zupę jeszcze kilka minut.
8. Wyjmij z zupy liście laurowe i ziele angielskie.
9. Zmiksuj zupę.
10. Utrzyj świeżą bazylię, aby miała konsystencję papki, a następnie zmiksuj ją ze śmietaną.
11. Dopraw zupę solą i pieprzem.
12. Zupę podawaj na gorąco, z kilkoma kulkami mozzarelli, ozdobioną bazyliową śmietaną i z świderkiem serowym (przepis).
13. Zupę można posypać mięsistymi pomidorami (obranymi ze skórki) pokrojonymi w większą kostkę.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz