Mój syn miał w sobotę urodziny, więc przygotowałam nasz ulubiony rodzinny obiad, między innymi pieczonego kurczaka, pieczone warzywa i wyrazistą surówkę z kapusty pekińskiej, która "chodziła" za mną od kilku tygodni. Surówka będzie idealna do wszelkiego rodzaju pieczonych mięs i sosów.
Osoby, które nie lubią chrzanu mogą go pominąć i zastąpić, np. bardzo drobno pokrojonymi natką czy koperkiem (albo ich mieszanką).
Polecam :).
Nie wiesz, jak sprawnie pokroić kapustę pekińską? Kliknij tu
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli
przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w
komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
- pół średniej kapusty pekińskiej (można zamienić na sałatę lodową)
- 1 mniejsze kwaśne jabłko
- 2 mniejsze marchewki
- 1/2-3/4 długiego ogórka (można zamienić na 3 gruntowe)
- 3-4 łyżeczki tartego chrzanu
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- ocet lub sok cytrynowy (ilość do smaku)
- sól
- pieprz
Wykonanie:
1. Wymieszaj ze sobą majonez, chrzan i jogurt. Dopraw solą, pieprzem i octem lub sokiem z cytryny.
2. Poszatkuj drobno kapustę i zetrzyj na tarce o grubych oczkach marchewki.
Smacznego :)
Często jem taką surówkę! :)
OdpowiedzUsuńPychota, robię ją, ale bez ogórka, teraz spróbuję z...
OdpowiedzUsuńWspaniała. Dzisiaj robiłam do kotleta z piersi kurczaka .
OdpowiedzUsuńSurówkę z ogórkiem i dressingiem chrzanowym przygotowała Pani Anna Zychowicz :)
Usuń"Pani Olu, surówka z kapusty pekińskiej, ogórka, chrzanu itd to
mistrzostwo świata.Dziękuję i pozdrawiam"
[img]http://i62.tinypic.com/v42ohs.jpg[/img]