25 sierpnia 2015

SURÓWKA Z OGÓRKIEM, KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ I DRESSINGIEM CHRZANOWYM


Mój syn miał w sobotę urodziny, więc przygotowałam nasz ulubiony rodzinny obiad, między innymi pieczonego kurczaka, pieczone warzywa i wyrazistą surówkę z kapusty pekińskiej, która "chodziła" za mną od kilku tygodni. Surówka będzie idealna do wszelkiego rodzaju pieczonych mięs i sosów.
Osoby, które nie lubią chrzanu mogą go pominąć i zastąpić, np. bardzo drobno pokrojonymi natką czy koperkiem (albo ich mieszanką).
Polecam :).

Nie wiesz, jak sprawnie pokroić kapustę pekińską? Kliknij tu

Przepis ze zdjęciami krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

Składniki:


  • pół średniej kapusty pekińskiej (można zamienić na sałatę lodową)
  • 1 mniejsze kwaśne jabłko
  • 2 mniejsze marchewki
  • 1/2-3/4 długiego ogórka (można zamienić na 3 gruntowe)
  • 3-4 łyżeczki tartego chrzanu
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • ocet lub sok cytrynowy (ilość do smaku)
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

1. Wymieszaj ze sobą majonez, chrzan i jogurt. Dopraw solą, pieprzem i octem lub sokiem z cytryny.




2. Poszatkuj drobno kapustę i zetrzyj na tarce o grubych oczkach marchewki.


3. Obierz ogórka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.


4. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach obrane jabłko.


5. Polewaj warzywa dressingiem chrzanowym. Wymieszaj.



Smacznego :) 

4 komentarze:

  1. Pychota, robię ją, ale bez ogórka, teraz spróbuję z...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała. Dzisiaj robiłam do kotleta z piersi kurczaka .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Surówkę z ogórkiem i dressingiem chrzanowym przygotowała Pani Anna Zychowicz :)

      "Pani Olu, surówka z kapusty pekińskiej, ogórka, chrzanu itd to
      mistrzostwo świata.Dziękuję i pozdrawiam"

      [img]http://i62.tinypic.com/v42ohs.jpg[/img]

      Usuń