Wczoraj wspólnie z przyjaciółmi rozpoczęliśmy sezon grillowy :). Przygotowałam dwa rodzaje bardzo aromatycznych szaszłyków, a poniżej przedstawiam przepis na te z ziołowymi kotlecikami.
Inspirowałam się kolorową kuchnią Bliskiego Wschodu, gdzie bardzo popularne są grillowane kebaby z mięsa mielonego.
Kebab po grecku z kurczakiem i warzywami: przepis.
Szaszłyki podałam z sosem czosnkowym: przepis.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
- 0,5 kg dowolnego mięsa mielonego (użyłam wieprzowego)
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- garść natki pietruszki, poszatkowanej
- garść koperku, poszatkowanego
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- 0,5 łyżeczki oregano
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki chilli w proszku
- 1 duża czerwona cebula
- 1 żółta papryka
- 1 pomarańczowa papryka
1. Wyrób nieklejącą się do rąk masę z mięsa, natki, pietruszki, jajka, czosnku, tymianku, chilli, oregano, soli i pieprzu.
2. Wstaw do lodówki na około 1-2 godziny.
3. Na pół godziny przed rozpoczęciem przygotowywania szaszłyków włóż drewniane patyczki do wody. Mają nasiąkać wodą.
4. Pokrój papryki i cebulę na średnie kawałki.
5. Z mięsa uformuj niewielkie kule.
6. Na mokre patyczki nabijaj naprzemiennie kawałki papryki, cebuli i mięsne kule.
7. Grilluj na aluminiowych tackach, aż do lekkiego zbrązowienia szaszłyków.
Smacznego :)
jej ale mi apetytu zrobiłaś. Przepysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńWyglądają na pyyyszne i zdrowe!!! <3
OdpowiedzUsuń