W zeszłą środę mieliśmy pierwszy, uroczysty grill w tym roku. Przygotowałam dwa typy szaszłyków: z kotletami ziołowymi (przepis) i greckie kebaby, na które recepturę podaję poniżej.
Kuchnia grecka jest nie tylko kolorowa, ale też zdrowa i naprawdę smaczna.
Polecam wypróbować na najbliższej biesiadzie przy grillu.
Kebaby podałam z sosem czosnkowym: przepis.
:)
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- sok z połowy cytryny
- 2 -3 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- około 2 łyżeczek suszonego oregano
- około 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- około 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- około 0,5 łyżeczki chilli w proszku
- pieprz
- sól
- 2 małe cukinie
- 1 duża czerwona cebula
- 2 duże czerwone papryki
Wykonanie:
1. Piersi oczyść z błonek i tłuszczu. Pokrój na średnie kawałki.
2. W misce wymieszaj piersi z czosnkiem, oliwą, sokiem cytrynowym, tymiankiem, kolendrą, oregano, chilli, solą i pieprzem.
3. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 2 godziny.
4. Na pół godziny przed rozpoczęciem przygotowywania kebabów włóż drewniane patyczki do wody. Mają nasiąkać wodą.
5. Pokrój cukinie w talarki, papryki i cebulę na średnie kawałki.
6. Na mokre patyczki nabijaj naprzemiennie kawałki papryki, cebuli, cukinii i kurczaka
7. Grilluj na aluminiowych tackach (opcjonalnie), aż do lekkiego zbrązowienia szaszłyków.
Smacznego :)
Smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńWspaniała propozycja :-)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają te szaszłyki :))
OdpowiedzUsuń