W lodówce miałam opakowanie tortelloni (ciut większe tortellini) i nie wiedziałam co mam z nimi zrobić. Pomyślałam, że może je zapiekę i powstanie bardzo prosta zapiekanka. Zakasałam rękawy, ugotowałam kremowy sos pomidorowy i przygotowałam danie.
Nam naprawdę smakowało :).
Polecam!
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na dwie osoby:
- 100 gramów sera Philadelphia (lub podobnego)
- 400 gramów tortellini lub tortelloni (czyli lekko większe tortellini) z dowolnym nadzieniem (kupiłam tortelloni z 3 serami, bazylią i suszonymi pomidorami)
- około 2 szklanek dowolnego sosu pomidorowego, zrobiłam marinarę (przepis; zamiast pomidorów puszce użyłam 500 gramów passaty i kilku pokrojonych małych pomidorków)
- mozzarella (u mnie w plastrach)
- 3 łyżki przetartego na tarce parmezanu (nie użyłam)
Wykonanie:
1. Przygotuj sos marinara - listę składników i opis wykonania znajdziesz TUTAJ. Pamiętaj, że zamiast pomidorów puszce użyłam 500 gramów passaty i kilku pokrojonych małych pomidorków. Jeżeli jednak nie masz gdzie kupić passaty, to pomidory z puszki będą też OK, ale 2 puszki.
2. Do gotowego sosu dodaj ser Philadelphia. Gotuj wciąż mieszając, aż do rozpuszczenia się sera.
3. Do lekko osolonego wrzątku przełóż pierożki i gotuj je około 3 min (w przypadku tortellini) lub około 5 min (jeśli używasz tortelloni).
4. Odcedź pierożki z wody i przełóż do naczynia żaroodpornego.
5. Wymieszaj tortelloni z sosem, a na wierzchu ułóż mozzarellę i posyp danie parmezanem (jeśli go używasz).
6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do zarumienienia się sera.
Smacznego :)
Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńWlaśnie dziś robiłam...pychaaaaa:):)Gorąco polecam:):) u mnie pierożki były z miesem-bolognese:):)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało. Dziękuję za komentarz :)
UsuńMyslisz, że można zrobić z surowym tortellini? Zalałabym je sosem i piekła, a ser dodać na górę pod koniec pieczenia. Jak myślisz?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można, ale sosu musi być wtedy więcej i powinien być bardziej płynny. Daj znać czy wyszło, bo tak nigdy nie robiłam.
UsuńSerek o jakim smaku? A pierożki takie suche?
OdpowiedzUsuńSerek o neutralnym smaku, śmietankowym. Kupuję tortellini al-dente, a potem krótko je obgotowuję.
UsuńDzisiaj zrobiłam. Pyszna!!!
OdpowiedzUsuńNastępnym razem dodam jeszcze pierś z kurczaka, będzie bardziej treściwsza.
Gdzie można kupić takie tortelloni i passate,
OdpowiedzUsuńTortellini lub ravioli w marketach, a passatę, np. w Tesco :) http://ezakupy.tesco.pl/pl-PL/Search/List?searchQuery=passata&Szukaj=Szukaj
UsuńFajna zapiekanka, bardzo syta, smakowała całej rodzinie :) Użyłam różnego rodzaju tortellini z grzybami, szynką i ricottą.
OdpowiedzUsuńSuper przepis pozdrawiam. Następnym razem chcę zrobić zapiekankę ziemniaczaną. Pozdrawiam :)
Bardzo syta zapiekanka i łatwa w wykonaniu,tylko troszkę ten sos moim dzieciakom nie pode szedł pod kubki smakowe :)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWpadłam przez przypadek ale zaglądać wiem że już będę stale..
OdpowiedzUsuń