Coś ostatnio mam ochotę na przygotowywanie mącznych dań. Może dlatego, że na dworze jest bardzo gorąco i chce się zjeść lekko. Przeglądałam ostatnio strony internetowe i ku mojemu zdziwieniu w niektórych regionach Polski przygotowuje się pierogi leniwe (dlaczego te kluski nazywają się "pierogami" skoro nie mają z nimi nic wspólnego? Ktoś wie?) tylko na bazie mąki i twarogu. W mojej rodzinie wszyscy przygotowują z ziemniakami, twarogiem i mąką, więc właśnie taki przepis mam dzisiaj dla Was.
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki (na około 80 klusek):
- 500-550 gramów ugotowanych ziemniaków
- 450 gramów twarogu (u mnie półtłusty)
- 1 jajko
- około 160 gramów mąki (plus do oprószenia stolnicy)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- bułka tarta, masło, cukier, cynamon (do podania)
Wykonanie:
1. Na stolnicę wyłóż mąki, jajko, utłuczone ziemniaki i twaróg, cukier i cukier waniliowy. Zagnieć ciasto.
2. Podziel ciasto na 4 części i każdą uformuj na kształt cygara.
3. Za pomocą noża spłaszcz cygara.
4. Pokrój ciasto na kopytka.
5. Można zrobić wzorki na kluskach za pomocą widelca.
6. Kluski gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Kiedy pierogi wypłyną na wierzch wody, pogotuj je jeszcze dwie minuty.
7. Z masła, bułki, cukru i cynamonu przygotuj bułkę tartą do polania klusek. Tu nie potrzeba przepisu, bo wystarczy zrobić to na oko. Smaż składniki do zarumienia się bułki.
8. Podawaj kluski na gorąco polane słodką bułką tartą.
Smacznego :)
Uwielbiam leniwe :) Pięknie wyglądają.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
droga Pani przepis bardzo fajny tylko w Polsce nie ma cukru waniliowego w sprzedaży proszę czytać nazwy produktów to o czym Pani pisze to chemiczny wytwór i o innej nazwie pozdrawiam
UsuńOczywiście, że można kupić. Nazywa się to cukrem z prawdziwą wanilią i produkuje go większość firm zajmujących się przyprawami.
Usuńtak, w kazdym sklepie jest cukier waniliowy, nie zyjemy juz w prl-u kiedy nic nie bylo w sklepach.
Usuńnie waniliowy tylko wanilinowy :) przyprawa ta jest stosowana w cukiernictwie oczywiście jako tańszy zamiennik cukru waniliowego :)
UsuńNie zrobiłam błędu pisząc "waniliowy". W sklepach można kupić waniliowy (z prawdziwą wanilią" i wanilinowy.
UsuńPo co te głupie zatargi!, dzięki za przepis.
Usuńoczywiście, że można taki kupić, a nawet zrobić samemu :)
Usuńdobre i na słono podobne do kopytek ale delikatniejsze i nie wymagają sosu a dobre i na słodko z bułeczką wart zapamiętania
UsuńPierogi leniwe wziely nazwe od pierogow z serem. Maja te same skladniki co pierogi z serem - dlatego pierogi, a ze nie tak czasochlonnie robione - leniwe ;) :) Pozdrawiam
UsuńSuper przepis!W końcu odważę się i zrobię leniwe!;]
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki :)
UsuńPani Anna Zychowicz przysłała do mnie e-mail ze zdjęciem klusek :). Bardzo za nie dziękuję!
OdpowiedzUsuń[img]http://img.darmowetv.pl/images/1unnamed00.jpg[/img]
Ja wiem dlaczego pierogi leniwe (zazwyczaj robione bez ziemniaków - sam twaróg, mąka, cukier i jajka. Nazwa wzięła się stąd, że normalne pierogi wymagają czasu na lepienie. a tu wszystko się miesza ze sobą - dla leniwych kucharzy, którzy nie mają czasu na lepienie prawdziwych pierogów. Ot zagwozdka :)
OdpowiedzUsuńAle dlaczego robi się je na słodko? Zamiast cukru podsmażyć cebulka i sól.... Wyjdzie?
UsuńPowinno wyjść, tylko trzeba dodać do ciasta może trochę soli i pieprzu.
UsuńZ ziemniakami to kopytka do sosów i skwarków. Pomieszanie pojęć. Prawdziwe leniwe są na sładko i tylko z serem. Iza
UsuńNieprawda, klasyka barów mlecznych, to właśnie kluski leniwe zrobione z ziemniaków i sera i takie są najsmaczniejsze.
UsuńA przepis chętnie wypróbuję, bo dawno już nie robiłam leniwych, a bardzo je lubię.
Naszło mnie na leniwe, więc wykorzystam przepis i zrobię dzisiaj na obiad.
OdpowiedzUsuńDziękuję! Zaczynam robić, życzcie mi powodzenia.
OdpowiedzUsuńBasia
Pani Monika Jakóbowska przesłała nam zdjęcie leniwych pierogów, dziękujemy! :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i57.tinypic.com/jqs02w.jpg[/img]
u mnie takie pierogi robi sie na slono.... naprawde niezle,slono-kwasne
OdpowiedzUsuńnie wiem co zrobiłam nie tak ale mi się kluchy rozlazły??
OdpowiedzUsuńZbyt długo były gotowane?
UsuńNo to trzymać kciuki robię je i ja choć zima, a mnie one z latem się kojarzą
OdpowiedzUsuńWłaśnie wcinam swoje. Pyszka wyszły:-) dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńZdjęcie klusek przysłała Pani Katarzyna Gniewek :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i57.tinypic.com/ruo6di.jpg[/img]
Po co te głupie zatargi!, dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńwysłałam pani moje wykonanie z pani przepisu
OdpowiedzUsuńPierogi leniwe w wersji z jabłkami i cynamonem przysłała Pani Sonia Wośkowiak :)
Usuń[img]http://i60.tinypic.com/6ib814.jpg[/img]
Pierogi leniwe ugotowała Pani Anna Zychowicz :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i57.tinypic.com/vqhdnr.jpg[/img]
moja babcia je robiła - były mega pyszne :) ale my nazywamy je inaczej - szagówki :) dlatego że ciasto kroi się na "szagę"
OdpowiedzUsuńCo za głupie uwagi że w PRL nic nie było, a teraz jest, tyle że więcej chemii.. po ile lat wtedy mieliście.. pozdrawiam
OdpowiedzUsuń"Prawdziwe leniwe" to te bez ziemniaków, a ja powiem ze te Z ziemniakami. Bo ja takie od dziecka jadlam i dla mnie te są najprawdziwsze. Jak to mówią, co kraj to obyczaj, a wiec co region to inny przepis. Nie bądźmy tacy ograniczeni.
OdpowiedzUsuńZ samym serem to kluski francuskie, szagówki to z surowych tartych ziemniaków a leniwe to tak jak wyżej napisano nie kluski a pierogi leniwe, bo to leniwa wersja pierogów ruskich
OdpowiedzUsuńPrzepis można zawsze sprawdzić le zamiast wszystkie składniki wykładać na stolnicę, lepiej wsadzić do miski i zagnieść. Dzięki temu nie trzeba później szorować i cudować ze stolnicą.
OdpowiedzUsuńPierogi leniwe w wykonaniu Pani Violetty Potaczek :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i61.tinypic.com/167p4ax.jpg[/img]
Bardzo smaczne-zrobiłem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Ryszard z Gdyni.
Wyszły cudnie,smak dzieciństwa!! Pozdrawiam!!! Hana
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie i dziękujemy za komentarze :)
OdpowiedzUsuńPyszne jak wszystko z tego bloga - dziękuję:)
OdpowiedzUsuńI już wiem co dziś zjem :-) dziękuję za przepis takiego szukałam. Pozdrawiam Agnieszka
OdpowiedzUsuńWłaśnie szukałam przepisu z ziemniakami. Takie robiła moja mama i jadłam na obiadach w szkole (ulubiony smak dzieciństwa). Dzisiaj będę je robiła
OdpowiedzUsuńJutro będę robić kluski leniwe pozdrawiam
OdpowiedzUsuńW mojej rodzinie nie dodaje się cukru wanilinowego a szczyptę soli.Podaje się ze smażonym masłem i posypane cynamonem. Spróbujcie-pyszne!
OdpowiedzUsuńMoja mama robi z samym serem, ale ja wole takie z ziemniakami :) wychodza taniej, a mąż i synek jedzą je w ogromnych ilościach :p ser kupiony i bedziemy robic.
OdpowiedzUsuńWitam dyskutantów:)Leniwe są pyszne i nieważne z czym je zrobimy.Ostatnio zrobiłam z rodzynkami i mniam mniam:)Polecam jako danie na kolację:)Jogurt do tego i konfitury :)Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńJa robilam tylko raz i ziemiakami, uwazam ze sa najlepsze tak jak z tego przepisu😀
OdpowiedzUsuńZROBIŁAM JE DZIŚ MOIM CÓRECZKOM NA KOLACJE...WE TRZY SIĘ ZAJADAŁYŚMY. POZDRAWIAM. SANDRA WW
OdpowiedzUsuńmoje dzieciaki śpią, ziemniaki z serem zmielone już wołają mnie do kuchni, do pracy :)
OdpowiedzUsuńJa też robię z takiego przepisu są najlepsze
OdpowiedzUsuń😘
bardzo dobre na słodko,ale ja zamiast wanilii dodaję posiekaną zieloną cebulkę,lub szczypiorek.i też polewam masłem z bułeczką.Pycha
OdpowiedzUsuńA ja jutro zrobię dzieciaczkom na obiadek.
OdpowiedzUsuńRobię już po raz kolejny i jak zwykle przepyszne. Kiedyś robiłam bez ziemniaków (niby te prawdziwe), ale czegoś mi w nich brakowało. Potem spróbowałam te i to był ten smak znany z dzieciństwa. Polecam
OdpowiedzUsuńPrzepis super, właśnie takie kluseczki zajadam :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga :) http://izulablog.blogspot.com/
A u nas i do sosow i na slodko dodajemy ser :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZastanawia mnie komentarz pani ktora napisala ze w polsce niema cukru waniliowego Heheh , bardzo ciekawe bo od dziecka Mamie cukier waniliwy do coast kupowalam :)
OdpowiedzUsuńDlaczego nazywane są"leniwymi pierogami"? Kiedyś pewna leniwa gospodyni zaczęła robić farsz na pierogi ruskie, ale że była leniwa, to w trakcie dodała do niego mąkę i zrobiła coś pysznego bez lepienia...
OdpowiedzUsuń