Prawie zawsze jak zostaje mi trochę ciasta na pizzę robię z niego pyszne, chrupiące przekąski. Oglądając ciekawy film lub spędzając wieczór przy piwie, miło jest zjeść coś dobrego. Takie ślimaczki i paluchy można podawać na zimno lub ciepło z dowolnymi sosami.
Polecam :)
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki:
- Ciasto na pizzę (przepis)
- ketchup lub sos pomidorowy (przepis)
- żółty ser, przetarty na tarce o grubych oczkach
- plastry salami lub pepperoni
- oregano (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Podziel ciasto na 4 części. Przykryj je folią spożywczą, aby nie wyschły.
2. 2 części ciasta rozwałkuj na dość cienkie owale. Posmaruj je ketchupem lub zimnym sosem pomidorowym.
3. Posyp placki serem żółtym i ułóż na nich kiełbasę.
4. Rozwałkuj pozostałe dwie części ciasta i przykryj nimi placki z serem i salami. Delikatnie wałkuj oba placki.
5. Podziel jeden placek na paski, które należy zwinąć w spiralkę. Drugi placek zwiń w roladę, a następnie podziel na grube plastry.
6. Przekąski piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Można je przed pieczeniem posmarować oliwą, chociaż ja tego nie robiłam. Gotowe będą złotawo-brązowe.
7. Podawaj na ciepło lub zimno.
Smacznego :)
mniam :)
OdpowiedzUsuńJak długo piec w piekarniku??
OdpowiedzUsuńNie patrzyłam na zegarek, wystarczy patrzeć na kolor - gotowe przekąski będą złotawo-brązowe.
UsuńPiekłam te paluchy wczoraj i dzisiaj:) przepyszne są. Te ciasto jest bardzo mięciutkie. Paluchy piekłam ok. 10 minut. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam Asia
OdpowiedzUsuń