30 lipca 2013

RISOTTO Z GRZYBAMI I GROSZKIEM



Przyjęło się mówić, że risotto jest daniem trudnym i wymagającym. Na pewno do jego przygotowania potrzeba czasu, cierpliwości i spokoju. Ważne, żeby powoli wykonywać wszystkie punkty i dać ryżowi czas na wchłonięcie płynów. 
Pomimo tego, że do przygotowania risotto używa się wina, potrawa ta może być podawana dzieciom. Podczas gotowania alkohol wyparowuje. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 





Składniki na 2 bardzo duże porcje lub 4 mniejsze (takie, jak na zdjęciach):

  • 250 gramów ryżu arborio
  • oliwa
  • pół średniej cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • pół łyżeczki chilli, bardzo drobno pokrojonej
  • 3 spore suszone grzyby, moczone około 40 minut we wrzątku i drobno pokrojone
  • 200 gramów pieczarek pokrojonych na plastry(użyłam kasztanowatych(?) nie wiem czy chestnut mushrooms tak się właśnie tłumaczy na język polski)
  • około 80 ml białego wina (wytrawnego)
  • około 700 ml bulionu grzybowego
  • większa garść mrożonego lub świeżego groszku
  • kopiasta łyżka masła
  • parmezan (do dekoracji + dwie łyżki przetartego na tarce)
  • pieprz
  • sól (ewentualnie)




Wykonanie:

1. Chilli, cebulę i czosnek podsmaż na sporej ilości oliwy. 


2. Kiedy cebula będzie szklista dodaj pieczarki. Smaż tylko do odparowania wody, którą wydzielą grzyby.


3. W międzyczasie podgrzej bulion i bardzo dokładnie opłucz ryż. 


4. Dodaj do garnka ryż i smaż aż się delikatnie zarumieni.  


5. Dodaj do potrawy białe wino i smaż do jego całkowitego odparowania. 


6. Dodawanie bulionu to bodaj najważniejszy punkt przygotowania risotta. Należy zapamiętać, żeby płyn łączyć z ryżem stopniowo. Najlepiej po jednej chochelce na raz. Nie należy też risotta dużo nie mieszać, bo przez takie działanie możemy zgnieść ziarenka ryżu i zamiast risotta będziemy jeść ryżową breję. 
Ilość potrzebnego bulionu zawsze się waha - trzeba ryż próbować, żeby stwierdzić, iż danie jest gotowe. Ryż powinien być miękki i mieć zachowany swój kształt. 


7. Do ryżu dodaj groszek i suszone grzyby. Gotuj około 2 minut. 


8. Wykończ risotto łącząc je z kopiastą łyżką masła (niesolonego), pieprzem i dwiema łyżkami przetartego na tarce parmezanu. 
9. Podawaj na ciepło udekorowane płatkami parmezanu. 

Smacznego :)


8 komentarzy:

  1. mmmm, musi być przepyszne, chętnie spróbujemy tego przepisu:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Risotto wcale trudne nie jest, a mieszanie to doskonala forma terapii :) Jedyna trudnosc polega na tym, zeby dowiedziec sie wczesniej, co to wlasciwie jest risotto i jak sie to gotuje (a na blogach pojawiaja sie rozne potworki udajace risotto ;))
    Twoje wyglada naprawde apetycznie, choc sama wole bardziej lejace, mniej suche risotto. Ale wtedy nie wyglada dobrze na zdjeciach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak fajnie minimalistycznie wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo eleganckie to risotto, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm... uwielbiam risotto w każdej postaci. Fakt, pracochłonne, ale warto poświecić dłuższa chwile w weekend żeby delektować sie takim smakiem :)

    OdpowiedzUsuń