6 lipca 2013

PROSTE CIASTO TRUSKAWKOWE



Zdecydowałam się upiec bardzo proste ciasto truskawkowe, które zachwyci koneserów prostoty w kuchni. Jest maślane, wilgotne, idealne na letni podwieczorek. Przepis znajduje się w naszej rodzinie od dobrych kilkunastu lat. 

Zapraszam do wypróbowania :)

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 




Składniki:

  • truskawki (tyle, aby wystarczyło do poukładania na całej powierzchni ciasta)
  • 200 gramów miękkiego masła
  • 180 gramów cukru
  • 4 jajka
  • 250 gramów mąki
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią!)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do oprószenia


Wykonanie:

1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. 
2. Natłuść i posyp mąką tortownicę o średnicy 24 cm. 
3. Utrzyj masło z cukrem na puszystą i kremową. Następnie stopniowo dodawaj po jednym jajku. 
4. Zmniejsz obroty miksera na małe i stopniowo dodawaj do ciasta przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
5. Przelej ciasto do tortownicy i poukładaj na nim oprószone mąką truskawki. 
6. Piecz przez około godzinę (oczywiście wszystko zależy od piekarnika). 
7. Upieczone ciasto odstaw do całkowitego ostudzenia i posyp cukrem pudrem. 

Smacznego :) 

Pozdrawiam Was,

Ewa 

10 komentarzy:

  1. uwielbiam jak jest takie miękkie i żółciutkie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ."Utrzyj jajka z cukrem na puszystą i kremową. Następnie stopniowo dodawaj po jednym jajku."
    chyba powinno być utrzyj masło z cukrem ;-) ,tak czy siak jest pyszne,właśnie jem do kawy ;-)
    Pozdrawia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak tak z masłem miało być. Przepraszam za błąd :) Już poprawiłam.

      Usuń
  3. A ja własnie się zajadam jeszcze ciepłym ciastem ;) wyszło przepyszne ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszło przepyszne ciasto...:)
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz i cieszę się, że ciasto smakowało :)

      Usuń
  5. Mozna dodac mrozone truskawki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie eksperymentowałam z mrożonymi owocami. Można spróbować, dodając do ciasta zamrożone truskawki. (nie odmrażać)

      Usuń