W ciepłych krajach wiedzą, jak się ochłodzić. Kyar bi laban jest idealnym dodatkiem do ostrych dań w upalne dni. Polecam zrobić tę arabską mizerię ze świeżą miętą. Ja niestety musiałam użyć suszonej...w sklepach ostatnio jej nie ma. Kolejna motywacją do uprawy własnych ziół ;).
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki:
- 1 duży ogórek
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz (opcjonalnie)
- jogurt naturalny lub grecki
- świeża lub suszona mięta (do smaku)
Wykonanie:
1. Ogórki pokrój w kostkę, oprósz solą i przełóż do sita na około pół godziny (ogórek w tym czasie wydzieli sok, dzięki czemu mizeria nie będzie wodnista).
2. Przełóż ogórki, jogurt, sól, pieprz (jeżeli będziesz go używać), czosnek przeciśnięty przez praskę i miętę (w przypadku świeżej należy ją drobno poszatkować) do miski i wszystko wymieszaj.
3. Podawaj schłodzone.
Smacznego :)
bardzo lubię zwykłą mizerię, a takiej z przyjemnością spróbuję :)
OdpowiedzUsuńfajna odmiana po standardowej mizerii:)
OdpowiedzUsuńze świeżą miętą, rewelacja:) Zapraszam do siebie a konkurs :)
OdpowiedzUsuńMuszę tak zrobić następnym razem!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysl. Uwielbiam mizerie, takiej musze sprobowac.
OdpowiedzUsuń