Sałatka caprese jest jedną z moich ulubionych. To proste połączenie pomidora, bazylii i sera ujęło za serca ludzi na całym świecie. Danie jest idealne na upały i spotkania przy grillu :).
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki:
- mozzarella z mleka bawolego
- dorodne pomidory lub pomidorki koktajlowe
- liście świeżej bazylii
- oliwa
- sól, pieprz
- suszona bazylia (opcjonalnie)
Wykonanie 1 (tradycyjne):
Na dużym talerzu ułóż naprzemiennie plastry pomidora i sera. Sałatkę udekoruj bazylią i polej oliwą wymieszaną z pieprzem, solą i suszoną bazylią.
Wykonanie 2 (koreczki):
Mozzarellę pokrój w kostki. Nabij je na wykałaczki. Następnie wbij na ser bazylię i pomidorki koktajlowe. Również udekoruj oliwą wymieszaną z przyprawami.
Smacznego :))
bardzo lubię tą sałatkę:)
OdpowiedzUsuńmój ulubiony przekąsacz:) wolę gdy ser jest w plastrach.
OdpowiedzUsuń