25 marca 2013

TORT "MIGDAŁOWA PRALINKA"


Nie będę udawać, że to ciasto jest łatwe, bo takim nie jest. Do tego jest pracochłonne, ale ja właśnie lubię piec takie wypieki. Kiedy gotowy tort spocznie na paterze, mam poczucie spełnienia i dumy. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 




Przepis znalazłam tutaj, jednak wiele elementów musiałam zmienić. Pierwszy raz upiekłam ciasto trzymając się ściśle przepisu podanego przez autorkę, ale nie byłam zadowolona z efektów, przede wszystkim ilości żelatyny były zbyt duże i mus przypominał kauczuk. 

Składniki na ciasto:

  • pół szklanki brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 75 gramów czekolady (72%)
  • 4 łyżki masła
  • 3 krople esencji migdałowej (opcjonalnie)
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki zmielonych na mąkę migdałów
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli


Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. 
2. Wyłóż dno 24cm tortownicy papierem do pieczenia, natłuść go i posyp mąką. Nie natłuszczaj boków formy. 
3. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem. Ostudź. 
4. Jajka miksuj z cukrem, aż powstanie kremowa masa. 
5. Wciąż miksując stopniowo dodawaj płynną czekoladę do masy jajecznej. 
6. Zmniejsz prędkość miksera i stopniowo dodawaj do ciasta przesiane: mąkę, migdały, kakao, proszek do pieczenia i sól. Na końcu dodaj esencję migdałową. 
7. Przełóż ciasto do formy (będzie dość gęste - patrz zdjęcie poniżej) i piecz około 25 minut. 


8. Wyjmij wypiek z piekarnika i odstaw do całkowitego ostudzenia.  
9. Zimne ciasto wyjmij z tortownicy, odwróć do góry dnem i włóż z powrotem do formy. 


10. Boki tortownicy wyłóż folią spożywczą. 



Składniki na chrupiącą warstwę*:

  • 100 gramów mlecznej czekolady (45%)
  • 20 gramów masła
  • 2 wafelki orzechowe (razem powinny ważyć 80 gramów)
  • około 100 gramów migdałów (najlepiej gdyby były obtoczone w karmelu)


* Do masy dodałam odrobinę dmuchanego ryżu, co było błędem, bo przez niego ciężko kroiło się ciasto. 

Wykonanie:

1. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i masło. 
2. Zmiel migdały i wafelki na mniejsze kawałki (nie na mąkę, bo ta warstwa ma być chrupka). 
3. 22 cm tortownicę wyłóż folią spożywczą. 
4. Wymieszaj ze sobą czekoladę i suche składniki. 
5. Wyłóż masę do tortownicy, uklep ją i wyrównaj. 
6. Wstaw formę do lodówki. 



Składniki na mus:

  • 3 żółtka (dałam 4, bo 2 jajka miałam malutkie)
  • 50 gramów brązowego cukru
  • 1 łyżka Amaretto
  • 195 gramów niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 100 gramów czekolady (72%)
  • 300 ml pełnego mleka
  • 100 ml kremówki 36%
  • 3 białka
  • 9 listków żelatyny (około 15 gramów)


Wykonanie:

1. Do dużego kubka/miseczki wlej bardzo zimną wodę. Przełóż do niego listki żelatyny. 



2. Oddziel żółtka od białek. 
3. Wymieszaj żółtka z mlekiem skondensowanym, Amaretto, cukrem, 


4. Zagotuj mleko. Gorące zdejmij z gazu i dodaj do niego czekoladę. Mieszaj do jej rozpuszczenia się. 

5. Mleko z czekoladą zacznij ponownie podgrzewać i stopniowo dodawaj do niej miksturę jajeczną. Cały czas energicznie mieszaj, aż do zgęstnienia masy (zajęło mi to kilka minut). 


6. Ponownie zdejmij garnek z gazu i wymieszaj masę z odsączoną żelatyną. 


7. Odstaw masę do ostygnięcia (ma mieć około 30 stopni C. Po włożeniu palca będziesz czuć chłód, ale masa będzie wciąż płynna). 


8. W osobnych miskach ubij bitą śmietanę i sztywną pianę z białek. 
9. Do masy czekoladowej dodaj po dwie łyżki piany i śmietany. Wymieszaj. 


10. Do czekolady dodaj resztę piany i śmietany i bardzo delikatnie wymieszaj. 


11. Kilka łyżek musu rozsmaruj na cieście. 


12. Na mus wyłóż chrupką warstwę. 


13. Przelej do tortownicy resztę musu. Wygładź wierzch i odstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). 


14. Kiedy mus zastygnie wyjmij ciasto z tortownicy. 


15. Nie mam specjalnej patery do dekoracji ciast, więc stawiam moje ciasta na mniejszej tortownicy, co pomaga przy polewach (nadmiar może swobodnie ściekać). 




Składniki na polewę:

  • 175 ml wody
  • 100 ml kremówki 36%
  • 25 gramów płynnej glukozy
  • 125 gramów cukru
  • 62 gramy kakao
  • 25 gramów czekolady (72%)
  • 4 listki żelatyny (około 7 gramów)


Wykonanie:

1. Namocz żelatynę w bardzo zimnej wodzie. 
2. W rondlu podgrzewaj glukozę, wodę, kremówkę, czekoladę, cukier - cały czas mieszaj. 
3. Kiedy mikstura będzie bardzo ciepła dodaj kakao i mieszaj wszystko trzepaczką. 
4. Doprowadź płyn do wrzenia i zdejmij z ognia. 
5. Od razu wmieszaj w masę odciśniętą żelatynę i odstaw do ostygnięcia. 
6. Gęstą masą posmaruj wierzch i boki ciasta. 
7. Udekoruj dowolnie tort. 

Lekko inna dekoracja ciasta.

26 komentarzy:

  1. Wow! Warte każdej minuty:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Olu tort robi wrażenie. Ale myślę, że wysiłek został wynagrodzony efektem smakowym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widać, że ciasto jest bardzo pracochłonne, ale jak ono musi smakować!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Olu jestem pod ogromnym wrażeniem, też lubię skomplikowane przepisy:-)
    Jest piękny i dostojnie się prezentuje nic dziwnego, że czujesz dumę, też bym czuła:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. no , no nie nadążam za Twoimi wpisami, ale czytam uważnie wszystkie. Dałaś czadu z tym tortem! Trochę za dużo roboty na święta, ale kiedyś na specjalna okazję spróbuję!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. REWELACJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ piękny! Wygląda fantastycznie. Myslę,że idealny na specjalne okazje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudny tort ;) tak smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  9. obłędny :) na pewno się skuszę :) już zapisałam przepis, ponieważ też lubię się pobawić w kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. o rany, no teraz to muszę je zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  11. Upiekłam ten tort w zeszłym tygodniu na urodziny mojego chłopaka - troche pracy przy nim było, ale efekt był zdumiewający a tort przepyszny :):)

    OdpowiedzUsuń
  12. Upiekłam ten tort w zeszłym tygodniu - efekt okazał się piorunujący, nie tylko pięknie wyglądał, ale i wszystkim bardzo smakował :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz i fajnie, że ciasto smakowało :)

      Usuń
  13. dziś upiekłam tort na urodziny ,wspaniały ,wcale nie jest trudny do upieczenia przeraża na początku ,ale po powtórnym przeczytaniu
    uznałam ,że próbuje i to był strzał w dziesiątkę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam też bardzo smakował, a pracochłonny jest to fakt :)

      Usuń
  14. Tort wygląda obłędnie, przepysznie! Chciałabym go zrobić na 18-tą rocznicę ślubu. Tylko przerażają mnie te surowe białka. Czy można je pominąć, coś zmienić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Surowych białek nie trzeba się bać :). Wystarczy dobrze sparzyć jajko przed rozbiciem. Można spróbować pominąć białka w musie (nigdy nie robiłam), ale wtedy nie będzie on taki puszysty. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za odpowiedź. Może jednak się skuszę! :)

      Usuń
  15. Czym można zastąpić płynną glukozę?

    OdpowiedzUsuń
  16. witaj a czy mozna te bialka ubic na parze a nie dodawac surowe? jak myslisz -beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy tak nie robiłam, więc nie umiem odpowiedzieć na pytanie. Przykro mi.

      Usuń
  17. pełne mleko - tzn jakie ?

    OdpowiedzUsuń
  18. Czesc! Czym moge zastapic Amaretto??

    OdpowiedzUsuń