14 marca 2013

BABKA A'LA "FRANKFURTER KRANZ"


Bardzo Was proszę o nieśmianie się z dekoracji tej babki :D. W dalszym ciągu jestem u Mamy i jedynym sprzętem do upiększania ciast, jaki Ona posiada, jest dziwny "pistolet", którym nie umiem się posługiwać. Całość wyszła dość koślawa, ale powiedzmy, że przez to bardziej "domowa".

Frankfurter Kranz, czyli Frankfurcka Korona, to tradycyjna niemiecka babka pochodząca, jak sama nazwa wskazuje, z Frankfurtu nad Menem. 

Przepis, który dzisiaj przedstawiam, jest zainspirowany tylko wyglądem Korony. 

Chciałam bardzo podziękować Pani Tamarze z Kijowa za miłą wiadomość i recepturę na babkę na mleku skondensowanym :). Pani Tamara mówi, że przepis ten dostała od swojej rosyjskiej koleżanki. Serdeczne pozdrowienia i do kolejnego maila.   

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 




Składniki na ciasto:

  • 200 gramów masła lub masła roślinnego
  • 2 jajka
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki octu
  • 1 szklanka mąki



Wykonanie:

1. Ucieraj masło z mlekiem skondensowanym na kremową masę.
2. Wciąż miksując dodawaj do ciasta po jednym jajku. 


3. Wymieszaj sodę z octem (pojawią się pęcherzyki powietrza) i dodaj do masy. 


4. Stopniowo dodawaj do ciasta mąkę. 


5. Posmaruj formę na babki tłuszczem i posyp ją mąką lub kaszą manną. 


6. Przelej do formy ciasto. 


7. Ciasto piecz przez około 40 minut (czas zależy od piekarnika) w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni. 


8. Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia i zdejmij formę. 


9. Przekrój ciasto na 3 części. 



Składniki na krem i dekorację:

  • 1 większa łyżeczka żelatyny
  • szklanka migdałów w płatkach
  • pół litra kremówki 36%
  • 130 gramów cukru pudru
  • 1/3 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • dżem wiśniowy
  • wiśnie kandyzowane



Wykonanie:

1. Zmieszaj żelatynę z wrzącą wodą i odstaw do ostudzenia. 
2. Zacznij ubijać zimną kremówkę. Dodawaj do niej stopniowo cukier puder. 


3. Kiedy śmietana będzie prawie ubita, wyłącz mikser i wymieszaj kilka łyżek śmietany z żelatyną. 
4. Włącz ponownie mikser i cienkim strumieniem wlewaj do kremówki żelatynę. 


 5. Dobrze ubitą kremówkę włóż na 5-10 minut do lodówki (miskę przykryj folią spożywczą).


6. Rozsmaruj na największym blacie dżem wiśniowy i przykryj średnim blatem. 


7. Drugi blat ciasta posmaruj bitą śmietaną.
8. Połóż na śmietanę ostatni blat i posmaruj boki ciasta kremem.


9. Ciasto udekoruj migdałami i kandyzowanymi wiśniami. 


Smacznego :))))

 

11 komentarzy:

  1. Mimo tego dziwnego pistoletu ..ciasto wygląda pysznie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale, taka okazała idealna na świąteczny stół. Ja nie mam ręki do babek ale może się skuszę i tym razem wyjdzie mi jak Tobie:-), bardzo bym chciała:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest po prostu przepiękna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ babka wcale nie wygląda śmiesznie - mnie się naprawdę podoba! :D Aż ślinka cieknie :D Maślana babeczka i krem - połączenie dwóch rzeczy, które uwielbiam ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń