Maftoul to rodzaj kaszy o sporych, okrągłych ziarnach. Pochodzi z Palestyny/Libanu i jest tamtejszym odpowiednikiem kaszy kuskus. Tradycyjnie przyrządzają go kobiety: rolując wysuszony na słońcu bulgur.
Sposób przyrządzania: 1 szklankę maftoul zalej dwiema szklankami bulionu i gotuj przez około 15 minut.
Maftoul można używać zamiennie z ryżem, kuskusem czy bulgur. Idealnie nadaje się do letnich sałatek, bliskowschodnich sosów.
57 gramów maftoul zawiera:
1 g tłuszcz (nasycony)
0 mg cholesterol
8 mg sód
51 g węglowodany (w tym 4 g cukry)
9 g białko
0%* witaminy A i C
1%* żelazo
2%* wapń
* bazując na diecie 2000 kalorii.
Wygląda apetycznie :) a w Polsce jest dostępny?
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc nie wiem. Sprawdziłabym sklepy internetowe z arabskim lub koszernym jedzeniem (maftoul jedzą też w Izraelu). Swoją paczkę kupiłam w internecie. Pozdrowienia :).
Usuń