Zdaje się, że nigdy wcześniej nie przygotowałam wypieku, z produktu zastępującego masło. Na prośbę producenta kostki do pieczenia Kasia spróbowałam i w końcu nie musiałam się bać, że zwarzy mi się masło po dodaniu do niego jajek.
Dzięki dodaniu jabłek i śmietany ciasto jest bardzo wilgotne. Jest to tort ciężki, słodki i bardzo zimowy. Jak dla mnie idealny na Boże Narodzenie. W pracy moje żarłoki go pochłonęły.
Ważna adnotacja - moje ciasto piekłam z połowy porcji.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na ciasto:
- 280 gramów kostki do pieczenia Kasia
- 2 jabłka
- 120 ml soku jabłkowego
- 500 gramów jasnego brązowego cukru (dałam 400 gramów)
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- 4 jajka
- 460 gramów mąki
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2,5 łyżeczki sody
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 120 ml kwaśnej śmietany
- 300 gramów pokrojonych pekanów lub orzechów włoskich (dałam te drugie)
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Natłuść i posyp mąką 2 tortownice o wysokich bokach (lub 4 o standardowej wysokości boków) i średnicy 20 cm. Można też upiec jeden tort o średnicy 25 cm.
2. Zetrzyj na tarce obrane dwa jabłka. Zważ je - musi ich być około 100 gramów.
3. Do rondla przełóż 40 gramów kostki do pieczenia Kasia, jabłka, sok jabłkowy, 150 gramów cukru i przyprawy. Gotuj wszystko na małym ogniu, mieszaj co jakiś czas. Gotowe musi mieć konsystencję tężejącej galaretki; 3/4 płynu płynu musi wyparować. Odstaw do ostygnięcia.
4. Utrzyj pozostałą kostkę do pieczenia z pozostałym cukrem.
5. Zmniejsz obroty miksera na bardzo małe i wbijaj do masy po jednym jajku.
6. Do ciasta dodawaj stopniowo śmietanę, esencję waniliową oraz przesiane: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Zwiększ obroty miksera i miksuj, aż masa będzie bardzo puszysta.
7. Dodaj do masy orzechy i "galaretkę" jabłkową.
W tym momencie wyładowała się moja bateria w aparacie. Przepraszam za brak dalszych zdjęć.
8. Przełóż ciasto do przygotowanych tortownic. Swoje piekłam w tortownicy (o średnicy 20 cm) o wysokim boku przez około 40-45 minut. Jeżeli zdecydujesz się piec ciasto w 4 formach - jedno ciasto będzie się piekło około 20 minut. Musisz je sprawdzać (tylko nie otwieraj za często piekarnika!).
9. Upieczone ciasto odstaw do całkowitego ostygnięcia. Pieczone w dwóch tortownicach należy przekroić na pół.
Składniki na masę serowo-miodową:
- 500 gramów cukru pudru
- 100 gramów kostki do pieczenia Kasia
- 250 gramów sera Philadelphia lub mascarpone (dałam ten drugi, żeby masa nie była słona)
- 50 gramów płynnego miodu, jasnego
Wykonanie:
1. Na wolnych obrotach miksera połącz ze sobą cukier z masłem.
2. Kiedy masa maślana będzie puszysta dodawaj do niej stopniowo ser i miód. W dalszym ciągu miksuj na bardzo małych obrotach.
3. Gotowa masa będzie puszysta i lekka.
4. Przełóż masą wszystkie blaty ciasta i udekoruj nią wierzch ciasta.
5. Na pierwszym zdjęciu pokazałam możliwości udekorowania ciasta, które idealnie udekoruje bożonarodzeniowy stół.
Polecam i życzę smacznego :))
Inspiracja: The Hummingbird bakery
Kasia jest faktycznie idealna!
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie, naprawdę :) Bardzo dopracowany ten tort!
OdpowiedzUsuńprzecudnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńjaki cudowny!:)
OdpowiedzUsuńjestem pod wrażeniem:)
Rewelacja:)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie i z zewnątrz, i w środku :)
OdpowiedzUsuńNiesamowite! Dobrze mają w Twojej pracy:]
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia. Jeszcze tu powrócę:)
OdpowiedzUsuńcudnie się ten tort prezentuje, musiał być przepyszny!
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt :)
Tort wygląda pięknie i tak pewnie smakuje :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam