27 listopada 2012

ŚWIĄTECZNE CIASTO Z KARMELIZOWANYMI POMARAŃCZAMI


Jeżeli masz ochotę na proste i bardzo aromatyczne ciasto, to moja dzisiejsza propozycja jest właśnie dla Ciebie. Zapach pomarańczy kojarzy mi się bardzo mocno ze Świętami (podobnie, jak cynamon). Ciasto jest z tych leciutkich i puszystych.
Jedynym trudniejszym punktem jest zrobienie karmelu. Jest jedna zasada - składniki karmelu miesza się tylko do połączenia składników, a potem mikstura musi gotować się w spokoju (inaczej może się skrystalizować).

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 

26 listopada 2012

TORCIKI TIRAMISU


Torciki są elegantszą i łatwiejszą do podania wersją klasycznego włoskiego tiramisu.
Nie jestem amatorem surowych jajek w masach, więc poniżej przedstawiam przepis bez nich.
Jeżeli chcesz upiec duży tort, zrób biszkopt, masę i poncz z podwójnej porcji.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 

23 listopada 2012

NUGAT NOUGAT TORRONE TURRON


Gdyby ktoś kazał mi wybrać bez jakich słodyczy nie mogłabym żyć, bez wątpienia wskazałabym na nugat. Ta klejąca, przesadnie słodka egzotyczna krajanka totalnie mną zawładnęła. Pierwszy raz zetknęłam się z nią 6 lat temu, po przyjeździe do Wielkiej Brytanii. Kosztowałam nugaty wyprodukowane w różnych krajach i z różnymi dodatkami. Najbardziej lubię te z pistacjami i orzeszkami ziemnymi.
Nugat to słodycze popularne na Bliskim Wschodzie i w krajach śródziemnomorskich.
We Francji i krajach anglosaskich spotkacie się z nazwą "Nougat", we Włoszech "Torrone", a w Hiszpanii "Turron".

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 

21 listopada 2012

PANNA COTTA Z GALARETKĄ Z GRANATÓW


For recipe in English, please scroll down.  

Pomyślałam, że dobrze będzie przyrządzić deser na Boże Narodzenie. Nie wszyscy po obfitej kolacji mają ochotę na ciężkie ciasta. Panna cotta z czerwoną galaretką będzie wyglądać bardzo elegancko na świątecznym stole. Jeżeli nie macie granatów możecie zastąpić je malinami, truskawkami, jagodami, pomarańczami (jakikolwiek sok/przecier lubicie :)).
To jeden z moich ulubionych deserów :).

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 

20 listopada 2012

GULASZ PO CYGAŃSKU


Pyszny i rozgrzewający obiad. Przepis moja Mama dostała od swojej koleżanki Ewy. Po zmodyfikowaniu powstał pyszny sos (Mama dodała papryki, zioła). Naprawdę polecam. Zamarzył mi się taki gulasz z plackiem ziemniaczanym. Pycha!

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 

15 listopada 2012

SERNIK "ZŁOTA ROSA"


Zbierałam się do zrobienia tego sernika chyba z rok. W końcu wczoraj dostałam weny i o to jest :). Kiedy ciasto stygło wlepiałam w niego ślepia i modliłam się, żeby na białkowej piance pojawiła się "złota rosa". Kiedy na wierzchu pojawiły się delikatne cukrowe kropelki, odetchnęłam z ulgą i poczułam dumę :D.
Przepis oryginalny nakazywał zrobienie spodu z ciasta kruchego. Potrzebowałam żółtka do innego wypieku, więc spód sernika zrobiłam z ciasteczek (mniej z nim pracy). Jeżeli nie masz co zrobić z żółtkami, to zdecydowanie lepiej jest upiec spód z ciasta kruchego - nic się wtedy nie zmarnuje.

Przepisem na tego sernika rozpoczynam tegoroczny sezon świątecznych zdjęć (może ciut za szybko...ale w tym roku mam zamiar wyrobić się ze wszystkimi pomysłami :)).

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 

13 listopada 2012

AZERBEJDŻAŃSKI NAPOLEONEK



Uwielbiam smak ciast naszych wschodnich sąsiadów (tych bliższych i dalszych). Razem z Mamą wypróbowałyśmy już kilka wyśmienitych przepisów na wypieki z tamtych regionów. Dzięki mojej Mamie poszukiwanie receptur jest to dużo łatwiejsze (umie rozszyfrować cyrylicę).
Napoleonek, na który przepis przedstawiam poniżej, można znaleźć w repertuarze kuchni rosyjskiej, azerbejdżańskiej, bałkańskiej, itp.
Receptura została zaczerpnięta ze strony azerbejdżańskiej.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 

11 listopada 2012

WYMYŚL NAZWĘ DLA CIASTA I WYGRAJ SUPER NAGRODY!



Wspólnie ze sklepem internetowym 13Vip.pl zapraszamy na prosty konkurs! Wymyśl nazwę dla powyższego ciasta i wygraj przydatne w kuchni nagrody!
Liczymy na kreatywne pomysły i ciekawe argumenty swojego wyboru. 

Po zakończeniu konkurencji i wyłonieniu zwycięskiej nazwy, opublikuję przepis na to smaczne ciasto. 

Tort składa się z biszkoptu czekoladowego z orzechami laskowymi, masą pralinowo-czekoladową i domowego dżemu z czarnej porzeczki. 

Proszę przeczytaj regulamin i zasady konkursu (aby nie było niedomówień i rozczarowań)

Zabawa potrwa do niedzieli (25 listopada; do godziny 23:59)


Warunki, które musisz spełnić chcąc wziąć udział w konkursie:

1. Wymyśl nazwę dla ciasta, którego zdjęcie znajduje się powyżej.
2. Polub dwa profile na Facebooku: 13vip.pl i Przepisy Aleksandry (kliknięcie na nazwę profilu spowoduje przekierowanie na stronę Facebook).
3. Swoje propozycje dodawaj w komentarzach do zdjęcia znajdującego pod internetowym adresem Przepisy Aleksandry (na fanpage mojego bloga). 
4. Udostępnij informację o konkursie na swojej facebookowej tablicy. 
5. Nie dodawaj propozycji na nazwę w komentarzach do tego posta. To konkurs tylko facebookowy. 


10 listopada 2012

CZEKOLADOWE KOCIE ŁBY


Deser "Kocie łby" ("Rocky Road") został stworzony w 1853 roku w Australii. Była to alternatywa dla zniszczonych podczas podróży słodyczy importowanych z Europy.
Nazwa "Kocie łby" wzięła się od rodzaju dróg, jakimi podróżowali handlarze.

Do bloku czekoladowego możesz użyć również innych słodyczy, niż te pokazane w przepisie. Kokos, turkish delight, suszone owoce sprawdzą się idealnie.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 

7 listopada 2012

CIASTO MAKOWE Z MASĄ KOKOSOWĄ


Kolejne ciasto "wygrzebane" z zeszytu mojej Mamy. Ostatni raz pieczone bardzo dawno temu (z reguły na różne święta). 
Masa jest wyjątkowo pyszna (piszę to ja...osoba, która nie lubi kokosu) :)

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 

5 listopada 2012

DOMOWY MARCEPAN


Kupiłam kolejną książkę kucharską. Tym razem jest to "Sugar & Spice" autorstwa Gaitri Pagrach-Chandra. Pagrach-Chandra kolejny raz zaskakuje mnie wyborem przepisów i ich różnorodnością. To nie jest kolejna książka, w której znajdziemy takie same przepisy, jak w tysiącu innych. Autorka zebrała receptury na mniejsze słodycze (np. praliny, nugat, ciastka, bezy) z różnych krajów świata. Prawie 300 stron czaruje czytelnika i zadziwia.
Pierwszym przepisem, który postanowiłam wypróbować, jest receptura na podstawowy marcepan i chociaż jego blok mogę kupić w sklepiku pod domem, postanowiłam trochę pobawić się w kuchni. Miałam pietra, bo na każdym kroku coś mogło się nie udać. Nie było jednak to takie trudne. Domowy marcepan smakuje o wiele lepiej i jest jak znalazł do dekoracji ciast na Boże Narodzenie.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 

3 listopada 2012

CYDROWA GALARETKA Z GRANATEM


For recipe in English, please scroll down.
Bardzo prosty przepis na smaczną galaretkę alkoholową. Deser idealny na romantyczną kolację :).
Jeżeli chcesz, aby owoce znajdowały się nie tylko na spodzie galaretki, musisz zamieszać galaretkę kiedy będzie tężeć (deser będzie mniej stabilny, więc lepiej go wtedy podawać w kieliszku, np. do wina).

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 

1 listopada 2012

DOMOWY PAPRYKARZ



Nie znosiłam paprykarzu, jako dziecko. Śniadanie, kiedy na bułce widziałam paprykarz lub pasztet, było jak smakowy horror. Sytuacja zmieniła się, kiedy moja Mama zrobiła paprykarz domowy. Polecam, bo oprócz tego, że zdrowy, to naprawdę smaczny.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).