10 kwietnia 2012

ROLADKI Z SZYNKI NADZIEWANE SERKIEM CHRZANOWYM


Takie szynkowe roladki idealnie sprawdzą się na przyjęciach. Goście mogą zjadać je bez użycia sztućców, jedynie chwytając za wykałaczkę.
Smak ostrego chrzanu łagodzi ser twarogowy, a chilli dodaje odrobiny pikantności.
Myślę, że z powodzeniem można zaserwować to danie podczas Wielkanocy, ale także, np. z okazji komunii, ślubu, itp. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 




Składniki:

  • 1 twarogowy serek chrzanowy (użyłam firmy Piątnica)
  • chrzan tarty (około jednej łyżki - wszystko zależy od tego czy lubicie mocno ostre smaki)
  • pieprz, do smaku
  • 10 plasterków szynki lub polędwicy sopockiej
  • 10 oliwek nadzianych chilli

Wykonanie:

1.  Połącz w miseczce ser, pieprz i chrzan. Wymieszaj składniki łyżką. Można doprawić serek jeżeli lubicie wyraźniejszy smak.
2. Rozsmaruj serek na 10 plasterkach wędliny i zwiń je w roladki.
3. Aby rolady nie odwinęły się wbij w niej wykałaczkę. Na każdą wykałaczkę nabij też oliwkę.

:)

3 komentarze:

  1. W ten sposób można też zagospodarować nadmiar szynki świątecznej - fajne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietna przekaska! No i szynka pierwsza klasa - tutaj o taka trudno...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie, nie mogłabym się oprzeć takiej przekąsce :)

    OdpowiedzUsuń