Takie szynkowe roladki idealnie sprawdzą się na przyjęciach. Goście mogą zjadać je bez użycia sztućców, jedynie chwytając za wykałaczkę.
Smak ostrego chrzanu łagodzi ser twarogowy, a chilli dodaje odrobiny pikantności.
Myślę, że z powodzeniem można zaserwować to danie podczas Wielkanocy, ale także, np. z okazji komunii, ślubu, itp.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- 1 twarogowy serek chrzanowy (użyłam firmy Piątnica)
- chrzan tarty (około jednej łyżki - wszystko zależy od tego czy lubicie mocno ostre smaki)
- pieprz, do smaku
- 10 plasterków szynki lub polędwicy sopockiej
- 10 oliwek nadzianych chilli
Wykonanie:
1. Połącz w miseczce ser, pieprz i chrzan. Wymieszaj składniki łyżką. Można doprawić serek jeżeli lubicie wyraźniejszy smak.
2. Rozsmaruj serek na 10 plasterkach wędliny i zwiń je w roladki.
3. Aby rolady nie odwinęły się wbij w niej wykałaczkę. Na każdą wykałaczkę nabij też oliwkę.
:)
W ten sposób można też zagospodarować nadmiar szynki świątecznej - fajne :)
OdpowiedzUsuńSwietna przekaska! No i szynka pierwsza klasa - tutaj o taka trudno...
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, nie mogłabym się oprzeć takiej przekąsce :)
OdpowiedzUsuń