24 marca 2012

MARTINI DRY



Są dwie szkoły przygotowywania tego klasycznego drinka. Jedna mówi o wstrząsaniu, a druga o mieszaniu składników. Preferujemy wersję mieszaną. James Bond wybrałby drinka wstrząśniętego. 

Nie jest znane dokładne pochodzenie tego drinka. Prawdopodobnie wymyślił go barman Martini (Nowy Jork 1915 rok). Inna teoria mówi, iż drinka przygotowała firma Martini and Rossi (produkująca wermuty).  

Jak zwykle drinka przygotował mój brat...biedak rozpija się na potrzeby bloga...żartuję ;) haha

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 


Składniki na jednego drinka:

  • 1 część martini extra dry
  • 6 części ginu 
  • 1/3 powyższej objętości lodu
  • 3 oliwki

Wykonanie:

1. W szklance mieszasz alkohole z lodem do rozpuszczenia lodu. 
2. Przelewasz do kieliszka. 
3. Podajesz z 1 lub 3 oliwkami (nigdy z 2!). 


4 komentarze:

  1. A mozesz mi wytlumaczyc czemu nie z dwoma oliwkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniko to taka tradycja :) Podobnie, jak z kwiatami, które kupuje się zawsze w liczbie nieparzystej.

      Usuń
    2. Dziekuje za informacje:)

      Usuń
  2. Tylko angole są jacyś inni i we wszystkich kwiaciarniach sprzedają bukiety z parzystą liczbą kwiatów :)

    OdpowiedzUsuń