Moja koleżanka, Daria, podpowiedziała mi, abym spróbowała produktów wegetariańskich firmy Quorn. Prawie nie jadam mięsa, więc wydało mi się to dobrym pomysłem, by wyrównać niedobór protein w diecie. Dodatkowo ten substytut mięsa nie jest przygotowany z soi, ale ze specjalnego gatunku grzyba. Nie wiem na ile te produkty są zdrowie, ale mają atest towarzystwa wegetariańskiego i naprawdę są smaczne.
Czy w Polsce można kupić Quorn? Jeśli tak, to musicie spróbować.
Papryki faszerowane są w pierwszej 10 moich ulubionych obiadów :) Jeżeli nie jesteście wegetarianami do farszu użyjcie mięsa mielonego. Najlepsze będzie wołowe.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- 4 czerwone papryki
- 300 gramów dowolnego mięsa mielonego (lub 200 gramów mielonych kawałków Quorn)
- 140 gramów ryżu (najlepiej krótko ziarnistego - nie miałam i użyłam basmati przez co farsz był dość sypki)
- 1 średnia cebula, poszatkowana
- sól
- pieprz
- majeranek
- pół litra bulionu
- puszka pomidorów
- serek Philadelphia (około 2 łyżek)
- olej
- ketchup (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Umyj papryki i wytnij z nich gniazda nasienne.
2. Na patelni podsmaż poszatkowaną cebulę, kiedy będzie złotawa dodaj do niej mięso lub wegetariański substytut. Smaż do zarumienienia mięsa.
3. Dopraw farsz pieprzem, solą i majerankiem.
4. Połącz mięso z ugotowanym ryżem.
5. Nadziej papryki farszem.
6. Przed zapieczeniem papryk można je lekko podsmażyć. Wpłynie to korzystnie na smak sosu i skróci czas pieczenia.
7. Do naczynia żaroodpornego przełóż papryki.
8. Zalej je bulionem i pomidorami.
9. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C dopóki papryka nie będzie miękka.
10. Przelej sos przez sito do rondla. Kawałki pomidorów pozostałe na sicie przetrzyj łyżką.
11. Podgrzej sos i dodaj do niego jedną łyżkę serka Philadelphia (można dać dwie, jeśli lubisz bardziej kremowe sosy). Dopraw pieprzem. Dla wyrazistości można dodać ketchupu.
12. Paprykę podawaj na ciepło z sosem.
Przypomniałaś mi, że dawno nie faszerowałam papryki.. Chyba nadzieję ją rybą!
OdpowiedzUsuńpyszności :) fajnie, że dajesz wersję dla mięsożerców i nie :)
OdpowiedzUsuńwygląda naprawdę smakowicie. naprawdę, pyszna!
OdpowiedzUsuńUwielbiam faszerowane papryki :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię tak przygotowane papryki :) tylko serku jeszcze nie dodawałam :) jak nie zapomnę, to dodam następnym razem
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało :) Pozdrawiam gorąco!
OdpowiedzUsuńWitam.
OdpowiedzUsuńCzy sos też zapiekam z paprykami?
Witam :), papryki piecze się z bulionem i pomidorami. Już po pieczeniu z płynu, który pozostał w naczyniu żaroodpornym robi się sos.
UsuńUwielbiam paprykę w każdej postaci, a te danie chodzi już za mną od dawna:) ale muszę najpierw męża przekonać do papryki:) Wygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńKasia