Musiałam dzisiaj szybko wykombinować ciasto. W lodówce miałam twarożek i mrożone ciasto francuskie. Powstał pyszny i lekki sernik.
Składniki na masę (proporcje "na oko". trzeba próbować czy już pyszna :) ):
- Zetrzyj drobno skórkę z 1 cytryny
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- Zmielony twaróg
- Sok z cytryny
- Cukier puder
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
Wykonanie ciasta:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury podanej na opakowaniu ciasta francuskiego.
Przygotowujemy blachę (natłuszczamy i posypujemy bułką tartą).
Rozwałkowujemy ciasto. Przekładamy na blachę i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia a na nim układamy kulki ceramiczne do pieczenia tart.
Wkładamy do piekarnika. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i ściągamy papier. Na cieście rozsmarowujemy masę serową. Na masie układamy pekany.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy do momentu kiedy ser się leciutko zarumieni.
Smacznego!
cudne są te pekany na wierzchu. one w samie w sobie mają taki fajny kształt, a i smakowo je lubię.
OdpowiedzUsuń