28 sierpnia 2010

Grillowany ser Halloumi. Cypryjsko-grecka przekąska.


Odkryłam ten ser niedawno i jestem zakochana. Jest pyszny! Smak w dużej mierze zależy od przypraw, z jakimi go zaserwujemy. 
Ser można kupić w UK w każdym Tesco. W Polsce pewnie będzie trudno dostępny. 
Halloumi to tradycyjny ser kuchni cypryjskiej i greckiej. Jest produkowany z połączenia mleka owczego i koziego. 



Składniki:


  • Kostka sera Halloumi
  • Pieprz
  • Papryka w proszku
  • Olej z oliwek (ja dałam mój olej czosnkowy )
  • bazylia

1. Kroimy ser w grubsze plastry. 
2. Każdy plaster wypłucz w czystej wodzie. Chodzi o usunięcie nadmiaru soli. 
3. Przypraw. Moim zdaniem nie trzeba solić. Halloumi jest bardzo słony.
4. Polej oliwą.
5. Rozgrzej patelnię grillową. 
6. Smaż po obu stronach.



7. Podawaj z pitą i pomidorami. 

Smacznego!




24 sierpnia 2010

Cytrusowa a'la napoleonka



W lodówce mroziło się ciasto francuskie. Ochota na słodkie przyszła, więc trzeba było pokombinować :). Nie miałam jajek, więc nie zrobiłam typowego kremu do napoleonek. Zamiast tego zrobiłam pyszną waniliowo-pomarańczową masę budyniową. Hmm...cudny aromat! Kwaśność łączy się ze słodyczą. 

Kremu z tego przepisu wyjdzie naprawdę dużo. Napolenka ze zdjęcia zrobiona jest z połowy porcji kremu (mimo to dałam całe opakowanie budyniu). Moja napolenka była malutka, bo upiekłam ją na blasze o wymiarach 20 cm x 20 cm.


Składniki


  • 500 gram mrożonego ciasta francuskiego 
  • 1 szklanka cukru
  • pół litra mleka
  • 1,5 łyżki pszennej
  • 1,5 łyżki ziemniaczanej
  • opakowanie waniliowego budyniu
  • kostka dobrego masła
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy lub kilka kropli olejku pomarańczowego
  • 3 łyżki dżemu pomarańczowego bądź morelowego
  • Sok z limonki 
  • Cukier puder (około 3/4 szklanki)
  • Margaryna i bułka tarta do natłuszczenia blachy. 



Wykonanie:

1. Pieczemy dwa placki według przepisu na opakowaniu. 
2. Zagotowujemy pół szklanki mleka.
3. Łączymy ze sobą składniki (tak aby nie było grudek): obie mąki, połowę szklanki mleka, cukier, budyń.
4. Do zagotowanego mleka dodajemy masę mączno-budyniową. Gotujemy mieszając, aż masa zgęstnieje. 
5. Odstawiamy masę do schłodzenia. 
6. Zupełnie zimną masę ucieramy z sokiem z pomarańczy i masłem. Jeśli masa jest bardzo płynna można dodać więcej masła. 
7. Smarujemy wierzch jednego placka dżemem pomarańczowym. Nakładamy na dżem masę. Przykrywamy drugim plackiem.
8. Z soku z limonki i cukru pudru przygotowujemy lukier. Stopniowo dodawaj sok z limonki do cukru pudru, aby nie wyszedł zbyt rzadki lukier. Ja użyłam mniej więcej sok z połowy limonki. 
9. Udekoruj wierzch ciasta lukrem i plasterkami limonki.
10. Włóż ciasto na parę godzin do lodówki. Masa musi stężeć.

Smacznego!

Amore Del Tropico

17 sierpnia 2010

Tarta z malinkami i jagodami.


Przepis pochodzi z mojej ulubionej strony z przepisami (Joy of baking). Lato trwa, więc naturalnym wydaje się być pieczenie lekkich ciast z owocami. Słodkie owoce i pyszny mascarpone idealnie komponują się z kruchą tartą. Zmieniłam trochę przepis. Przede wszystkim ciasto kruche, do którego użyto całego jajka jest zawsze twarde, jak skała. Zamiast białka dodałam dodatkowe żółtko. Tarta wyszła krucha i leciutka. 

Składniki na ciasto (składniki podawane są w amerykańskich. "szklankach", które różnią się od polskich. Lepiej, żeby składniki ważyć):

  • 210 gram mąki (2 i pół filiżanki)
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 113 gram niesolonego masła (pół filiżanki)
  • 50 gram cukru (1/4 filiżanki)
  • 2 żółtka


Składniki na krem:

  • 118.29 ml mascarpone (4 uncje)
  • 120 ml kremówki (pół filiżanki)
  • 14 gram cukru (1 łyżka)
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • pół łyżeczki startej skórki z cytryny


Składniki na dekorację:

  • Maliny
  • Jagody





Przygotowanie:

Ciasto:

1. Składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto kruche nie powinno być zbyt długo zagniatane. 
2. Formę na tartę (23 cm) natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. 
3. Ciasto wałkujemy dość cienko i wykładamy nim formę. Przykryj blachę folią aluminiową i włóż na 20 minut do lodówki bądź zamrażarki. 
4. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni. 
5. Z papieru do pieczenia wytnij okrąg w rozmiarze blachy. Wyjmij ciasto z zamrażarki. Zdejmij folię aluminiową. Wyłóż ciasto papierem do pieczenia i wysyp na papier specjalne ceramiczne kulki do pieczenia tart (ich ciężar uniemożliwi rośnięcie ciastu). Jeśli nie macie kulek można użyć suchego grochu. 



6. Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez 20 minut (do tego czasu powinno być już złotawe i kruche).
7. Wyjmujemy blachę i ściągamy papier z kulkami. Ponownie wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy około 10 minut, aż wierzch będzie miał piękny złotawo-brązowy kolor. Uważajcie, żeby nie spalić ciasta!
8. Wyjmujemy upieczone ciasto z piekarnika i odstawiamy do schłodzenia.

Krem:

1. Za pomocą miksera ubijaj: mascarpone, kremówkę, cukier i ekstrakt waniliowy. Gotowy będzie miał lekką konsystencję. Dodaj i wymieszaj z kremem skórkę z cytryny.

Wykończenie tarty:

1. Wyłóż krem na zimne ciasto.
2. Umyj owoce (zanim wyłożysz nimi wierzch kremu powinny być suche)

Smacznego!







15 sierpnia 2010

Mięsna tarta.



Zaraz po upieczeniu mojej ulubionej tarty po domu rozniósł się pyszny zapach mięsa, warzyw, grzybów.
Ten przepis jest na 23cm formę do tart.

Składniki:


  • Mrożone ciasto francuskie
  • 250 gram mielonego mięsa (może być pokrojone w kosteczkę)
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • Połowa dużej czerwonej papryki
  • Połowa dużej posiekanej cebuli
  • 6 dużych pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz
  • Świeża poszatkowana kolendra
  • Majeranek
  • Olej i masło
  • Przecier pomidorowy (opcjonalnie)
  • Ser żółty (opcjonalnie)


1. Smażymy cebulę na oleju i jednej łyżce masła.
2. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
3. Obieramy ze skórki i myjemy pieczarki. Kroimy je dość drobno i dodajemy do cebuli.
4. Kiedy pieczarki będą prawie gotowe dodajemy na patelnię mięso i pokrojoną drobno paprykę.
5. Przed samym końcem smażenia dodajemy pokrojone drobno ogórki kiszone i przyprawy/zioła.
6. Smażyć do zrumienienia mięsa.
7. Formę posmarować margaryną i posypać bułką tartą.
8. Ciasto, które kupiłam należało wyjąć z zamrażarki 20 minut przed pieczeniem. Musicie swoje przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Moje było już rozwałkowane. Wystarczyło przełożyć do formy.
9. Do mięsa można dodać przecier pomidorowy, ale wtedy lepiej przed nie używać soli. Przeciery są według mnie bardzo słone.
10. Gotowe mięso przekładamy do formy. Można posypać je tartym żółtym serem.
11. Z resztek ciasta, za pomocą foremek do ciastek, wykrójcie wzorki.


12. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut. Tarta będzie gotowa, kiedy ciasto będzie złotawe i zwiększy swoją objętość.
13. Podajemy na ciepło.

Smacznego!

Cukier waniliowy



Miałam wieczny problem z brakiem cukru waniliowego, kiedy był mi najbardziej potrzebny. Zaczęłam więc przygotowywać go sama. W dużych ilościach ;).

Potrzebujemy:

Laska wanilii
Cukier drobno-mielony (ilość zależy od wielkości pojemnika w jakim będziecie go trzymać)

Laskę wanilii lekko ponacinajcie i wydłubcie ziarenka. Włóżcie ją do naczynia (ziarenka też). Zasypcie cukrem. Wstrząśnijcie. Zamknięcie pojemnika powinno być szczelne. Po około tygodniu cukier powinien kusić nas już swoim pysznym waniliowym aromatem.

Oliwa ziołowo-paprykowa, na ostro





Drugią moją ulubioną oliwą jest ta z ziołami i chilli. Ten przepis jest równie prosty, jak na oliwa czosnkowa. Pozwala jednak na większą inwencję. Możemy dowolnie eksperymentować z doborem ziół. 

Kilka papryczek chilli (Bird Eye), najlepiej czerwonych
Oliwa 
Świeże liście słodkiej bazylii
Świeża kolendra 

1. Myjemy papryczki i lekko nacinamy (uwolni się wtedy więcej aromatu). Przestrzegam przed chilli! Dotykajcie ich tylko w gumowych rękawiczkach i uważajcie na oczy!!!
2. Myjemy zioła i wkładamy do butelki.
2. Do butelki (musi być z zamknięciem) dodajemy papryczki i wlewamy oliwę. 
3. Zamykamy butelkę i odstawiamy olej na około tydzień w ciemne miejsce.
4. Codziennie należy potrząsnąć butelką, aby zioła oddały cały swój aromat.

Smacznego!

Oliwa czosnkowa


Wspomniałam jakiś czas temu o oliwach smakowych. Dzisiaj zaprezentuję moje dwie ulubione. Pierwsza to oliwa czosnkowy. Idealna do dań włoskich, sałatek, grzaneczek. 
Przepis jest banalnie prosty. 

Główka czosnku
Oliwa 

1. Główkę czosnku dzielimy na ząbki. Obieramy z łupinek i lekko nacinamy (uwolni się wtedy więcej aromatu).
2. Do butelki (musi być z zamknięciem) dodajemy czosnek i wlewamy oliwę. 
3. Zamykamy butelkę i odstawiamy olej na około tydzień w ciemne miejsce.
4. Codziennie należy potrząsnąć butelką, aby czosnek oddał cały swój aromat.

Smacznego!

5 sierpnia 2010

Kotlety z jajek i hamburgery.

Kotleciki z jajek to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Przypomniałam sobie o nich dwa dni temu. Wczoraj przygotowałam. Niestety bateria w aparacie była wyczerpana, kotleciki pochłonięte w parę minut, więc nie ma zdjęcia. Wykonanie kotletów jest banalne. O to przepis mojej mamy z małym udoskonaleniem:

Składniki:


  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • mała sucha bułka
  • łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz (według smaku)
  • olej do smażenia
  • jedna średnia drobno posiekana cebula (można dać mniej)
  • bułka tarta


1. Jajka ugotowane na twardo drobniutko kroimy. Dodajemy do nich jajko surowe, przyprawy, natkę pietruszki  i cebulę.
2. Bułkę moczymy w wodzie (można w mleku). Kiedy nasiąknie, odsączamy wodę i dodajemy bułkę do masy jajecznej.
3. Mieszamy składniki.
4. Formujemy z masy małe i płaskie kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na bardzo małym ogniu po obu stronach.
5. Podajemy gorące.

Sugestia:

Te kotlety to świetne zastępstwo dla mięsnych hamburgerów. Można podać je w grillowanej bułce z warzywami i przeróżnymi sosami.

Smacznego!