27 maja 2010

Murzynek z masą czekoladową



Dedykuję Gosi K. :) Największej fance tego ciasta.
Ten przepis również zamieściłam kilka lat temu na forum gazety wyborczej.
To ciasto naprawdę zawsze się udaje i przecudnie wyrasta. To pierwsze ciasto, jakie nauczyłam się piec.

Przepis na dużą tortownicę

Składniki
  • 3 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 3 łyżki kakao (chodzi o prawdziwe - gorzkie kakao)
  • pół słoika dżemu (ja daje truskawkowy nisko-słodzony)
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 szklanka mleka
  • 2 płaskie łyżeczki sody

Wykonanie

1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. 

2. Wszystkie składniki łączymy za pomocą miksera, tak aby nie było grudek. 
4. Przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy.
5. Można do ciasta dodać pokrojone orzechy włoskie, bakalie (jeśli będziesz to robić, to pamiętaj, żeby obtoczyć bakalie w mące. Nie opadną wtedy na dno ciasta, tylko będą równomiernie rozłożone. ).
6. Ciasto piecze się bardzo szybko. Około 40 minut. Gotowe będzie odstawać od brzegów formy. Można też sprawdzić patyczkiem czy upieczone jest w środku.
7. Przestudzone ciasto przekrój na pół. 

8. Przełóż dowolną masą czekoladową. Przyznaję, że bardzo lubię kupne masy. Wystarczy zimne mleko i niesolone masło. 
9. Jeśli chcemy sami zrobić masę wystarczy: śmietana kremówka (około 200 ml) i czekolada (150 gram, ale może być więcej), jeśli mamy czekoladę gorzką, to dobrze byłoby dodać do smaku trochę cukru pudru). Zagotowujemy w dość dużym rondlu wodę. Na nim kładziemy miskę żaroodporną. Łamiemy czekoladę. Dodajemy kremówkę i cukier. Miksujemy lub mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady. Gotowa masa będzie puszysta. Jeśli widzimy, że masa jest zbyt rzadka, to można dodać 1/3 kostki miękkiego masła. 
10. Rozsmarowujemy masę na cieście. Przykrywamy drugą częścią. 
11. Wierzch można ozdobić cukrem pudrem lub polewą czekoladową. 

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. pierwsze ciasto zawsze smakuje ze szczyptą sentymentu..:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj dokładnie. Do tego murzynek jest ulubionym ciastem mojej przyjaciółki, więc to już podwójny sentyment :)
    Pozdrawiam Asiejko gorąco!

    OdpowiedzUsuń
  3. I każda z nas powinna mieć w rękawie przepis na deser, który zawsze wychodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzod dobre moja córka robi i zawsze wychodzi ;-)

    OdpowiedzUsuń