Minęły 2 miesiące od Bożego Narodzenia, a ja dopiero teraz publikuję ten przepis... przyda się na przyszłe Święta :).
Spieszę się, podzielić się z wami rodzinnym przepisem na barszcz do picia podawany z krokietami. Pamiętam, że musiał zawsze być podawany przez moją Mamę na różnych imprezach rodzinnych, bo udział  gości był uzależniony od obecności barszczu na stole. Jak będzie barszczyk to przyjdę, mawiał mój wujek.
Niektórzy z Was pewnie zaraz się oburzą, co to barszcz? Bo przecież barszcz robi się z kiszonych buraków!
Zapewniam, że niekoniecznie. Dlatego dzielę się typ przepisem z Tymi, którzy chcą spróbować innego sposobu na barszcz.
Zresztą, kto kosztował  u mnie, od razu chciał przepis.
Polecam :)
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na barszcz:
- 4 buraki czerwone, większe
 - 1 spora marchew
 - 2 większe pietruszki
 - ½ selera
 - por
 - ok. 60-70 dkg mięsa z kością np. łopatka z tłuszczem i z kością
 - cebula
 - 2 listki laurowe
 - 3 ziarenka ziela angielskiego
 - olej
 - 3 ząbki czosnku
 - 2 łyżki z górką majeranku
 - sól, pieprz, ocet (sok z cytryny)
 
Składniki na krokiety:
- naleśniki
 - zmielone ugotowane mięso (to z barszczu)
 - cebula
 - olej, sól, pieprz
 - majeranek
 
1. Trzy sztuki buraczków pokrój na mniejsze części, a jednego odłóż. Dodasz go na samym końcu, aby wzmocnić czerwony kolor.
2. Do jednego garnka włóż pokrojone na mniejsze części pokrojone buraki, zalej wodą ( w ilości ok. 1-1,5 litra) i gotuj ok. 20 minut.
3. Po tym czasie wyciągnij buraki, a wywar dopraw solą i pieprzem do smaku. Wlej łyżkę octu i sprawdź smak. Ma być lekko kwaśny.
4. Do drugiego większego garnka włóż mięso, wszystkie warzywa, oprócz cebuli, listki laurowe, ziele angielskie, czosnek. Zalej wodą w ilości ok. 2-3 litrów i gotuj aż mięso będzie ugotowane.
6. Wlej wywar buraczany do wywaru mięsnego.
7. Na oleju podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę i dodaj do wymieszanych wywarów.
8. Do połączonych wywarów, po dodaniu cebuli, dodaj majeranek, pokrojonego czwartego buraka i chwilkę gotuj.
9. Dopraw do smaku, sprawdź czy nie brakuje octu. Ten czwarty burak dodawany jest „dla koloru. Sprawdź smak barszczu. W miarę potrzeby dodaj soli, octu. Pamiętaj żeby soli
i octu dodawać stopniowo, żeby nie przedobrzyć .
Ocet (kwas) wzmacnia kolor.
10. Ostatnią czynnością jest przecedzenie barszczu.
Wykonanie krokietów:
1. Mięso, które ugotowano w wywarze do barszczu zmiel w maszynce.
2. Usmaż cebulkę pokrojoną w kosteczkę i dodaj ją razem z tłuszczem na którym się smażyła do mięsa.
3. Dopraw do smaku.
4. Usmaż naleśniki.
5. Na każdy naleśnik wykładaj ok. 1 łyżki farszu i zwiń jak krokiety.
6. Obtaczaj krokiety w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.
7. Smaż krokiety i podawaj gorące razem z barszczykiem.
UWAGI:
Zamiast octu można dodać koncentratu z buraków, soku buraczanego, ale zawsze dodawaj trochę, sprawdzaj smak i dodawaj więcej w razie potrzeby.
pycha. ja barszcz obowiazkowo mocno doprawiam pieprzem że aż jest pikantny..
OdpowiedzUsuńza barszczem nie przepadam, ale krokietem nie pogardzę!
OdpowiedzUsuńUwielbiam barszczyk
OdpowiedzUsuń