4 listopada 2015

KRUCHE CIASTECZKA Z ORZECHAMI, IDEALNE DO KAWY


Mam dla Was przepis na bardzo kruche ciasteczka z orzechami, które idealnie osłodzą jesienne spotkania przy kawie. Ciastkom możecie nadać dowolny kształt i użyć ulubionych orzechów lub grubego cukru.

Ilekroć pomyślę o popołudniowej kawie czy herbacie, od razu przypomina mi się Hiacynta z serialu "Co ludzie powiedzą". Oglądaliście go? Herbatka była tam przedstawiona, jako największy z możliwych koszmarów uroczej sąsiadki. 
Adres zdjęcia

Przepis ze zdjęciami krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).



Składniki:


  • 200 gramów masła, w temp. pokojowej
  • 130 gramów cukru pudru
  • 350 gramów mąki
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią
  • około 2 garści orzechów* laskowych lub arachidowych.
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

* zamiast orzechów można użyć grubego cukru

Do wykrawania ciastek potrzebne będą dwie foremki o średnicy 8 cm i 2 cm.


Wykonanie:

1. Masło utrzyj z cukrem pudrem, jajkiem, solą i esencją waniliową.
2. Do puszystej masy dodaj przesiane mąkę i proszek do pieczenia. Szybko zagnieć.
3. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
4. Rozwałkuj ciasto na grubość około 7mm (nie może być cieńsze).
5. Wykrawaj ciastka o średnicy 8 cm, a następnie środki ciastek wykrawaj foremką 2 cm.



6. Delikatnie przełóż ciastka do wyłożonego papierem do pieczenia zamrażalnika. Ciastka mają być ułożone pojedynczo. Potrzymaj je tam około 20 minut.
7. W między czasie włóż orzechy do foliowego worka i rozgnieć je na mniejsze części za pomocą tłuczka lub wałka.
8. Roztrzep żółtko z mlekiem.
9. Zmrożone ciastka posmaruj z wierzchu jajkiem i tą posmarowaną stroną przyłóż (bardzo delikatnie dociskając) do orzechów.
10. Układaj ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
11. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez około 12 min. Ustaw na pieczenie od dołu. Trzeba uważać, aby ciastka się za bardzo nie przyrumieniły.
12. Zimne przechowuj w metalowej puszce.

Smacznego :)


2 komentarze: