Muszę przyznać, że ostatnio zajadam się tą sałatką, a słodko-ostro-kwaśny dressing do niej wprost uwielbiam!
Jeżeli lubicie lekkie i pożywne dania, to ta sałatka będzie idealna.
Myślę też, że sprawdzi się świetnie na kolację lub lunch do pracy (jeżeli nie przeszkadza Wam cebula). Dressing wystarczy transportować w małym słoiczku i polać sosem danie tuż przed spożyciem.
Gorąco polecam!
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na sałatkę:
- 2 piersi z kurczaka*
 - sól
 - pieprz
 - 2 średnie pomidory, najlepsze będą mięsiste
 - 1 zielona papryka
 - 1 mała cebula
 - garść drobno poszatkowanej natki pietruszki
 - 1 puszka czerwonej fasoli
 - 1 puszka kukurydzy
 
Składniki na sos:
- 1/3 szklanki oliwy
 - 3 łyżki musztardy
 - 3 łyżki octu
 - 2 łyżki płynnego miodu
 - 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
 - pół łyżeczki suszonego tymianku
 
*Kurczaka można usmażyć (na niewielkiej ilości oliwy lub masła klarowanego) lub grillować.
1. Piersi z kurczaka pokrój w kostkę i posyp solą i pieprzem. Wstaw na godzinę do lodówki.
2. Usmaż mięso na patelni i odstaw do wystudzenia.
3. Wszystkie składniki na dressing wlej/przełóż do słoika. Zakręć go i energicznie potrząsaj, aby dobrze wymieszać zawartość.
4. Wstaw słoik na 30 minut do lodówki.
5. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w większą kostkę.
6. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę.
7. Odsącz wodę z puszek. Wsyp fasolę i kukurydzę do miski.
8. Przełóż pozostałe składniki na sałatkę do miski.
9. Polej sosem sałatkę tuż przed podaniem.
Smacznego :)
o rany, prezentuje się smakowicie! :)
OdpowiedzUsuń