5 października 2015

POTRAWKA Z KURCZAKA Z KURKUMĄ I WARZYWAMI


W zeszłym tygodniu jadłam kurdyjską potrawkę z kurczaka i bardzo mi smakowała (zdjęcie poniżej). Niestety nie miałam jak poprosić o przepis Panią, która to przygotowała, ale z pomocą przyszła mi koleżanka Milena, która powiedziała, że tajemniczym składnikiem kurdyjskiej kuchni jest kurkuma. 
Milenka wyjaśniła mi, jak mniej więcej robi się takie danie i wczoraj przystąpiłam do eksperymentu.
Potrawka smakuje identycznie, jak ta oryginalna. Hurra!
Polecam :)


Przepis ze zdjęciami krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).



Składniki na 4 osoby:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • garść fasolki szparagowej
  • pół czerwonej papryki
  • garść groszku świeżego lub mrożonego
  • puszka pokrojonych pomidorów
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • ćwiartka papryczki chilli (można zamienić na chilli w proszku)
  • sól
  • pieprz
  • 450 ml bulionu (np. bulionetka rozpuszczona we wrzątku)
  • cytryna (pod koniec gotowania będzie potrzebny sok)
  • ryż i natka pietruszki do podania


Wykonanie:

1. Natrzyj kurkumą i solą pokrojone w kostkę piersi z kurczaka. Odstaw na 15 minut.
2. Na niewielkiej ilości tłuszczu zacznij smażyć mięso.


3. Kiedy mięso będzie usmażone dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew talarkach.


4. Dodaj czosnek i chilli. Smaż przez chwilę.
5. Do garnka wlej pomidory, dodaj fasolkę i pokrojoną w kostkę papryką. Wymieszaj i pogotuj przez chwilę.


6. Dodaj większą część bulionu i dopraw pieprzem. Przykryj garnek pokrywką (nie całkowicie) i gotuj (na małym ogniu) do momentu, aż warzywa będą miękkie. Jeżeli zbyt dużo wypruje płynu, to dodaj resztę bulionu.


7. Na sam koniec gotowania wsyp do garnka groszek. Gotuj kilka minut. Dopraw sokiem z cytryny.


8. Podawaj posypane natką i z ryżem.


Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. otrawkę z kurczaka z kurkumą i warzywami wypróbowała Pani Kamila Wójcicka :)

    [img]http://i59.tinypic.com/309r6sx.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie wygląda ta potrawka :-). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczaka z kurkumą i warzywami przygotowała Pani Klaudyna Maciąg :)

    [img]http://i57.tinypic.com/im5q87.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobilam ze swiezej kurkumy - pycha!

    OdpowiedzUsuń