Ogórki po kozacku to kolejna nasza propozycja na zimowe przetwory.
Takie ogórki sprawdzą się idealnie do obiady, czy na kanapki.
Polecam!
Jeżeli 
przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). 
Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w 
komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na zalewę:
- 4 szklanki wody
 - 1 szklanka octu
 - niepełna szklanka cukru
 - 3 niepełne łyżki soli, kamiennej niejodowanej
 - 5 łyżek musztardy
 
Składniki na jeden słoik (ok. 0,7-0,9litra)
- niepełna łyżeczka gorczycy
 - 3 ziarenka ziela angielskiego
 - 3 ząbki czosnku, przecięte na pół, obranego
 - dwa baldachy kopru (lepsze są suchsze)
 - około 7 plasterków obranej marchewki
 - ogórków, tyle ile wejdzie (najlepsze są małe, duże mogą być przecięte na pół)
 
1. Na dno wyparzonych słoików włóż: koper, marchew, czosnek, ziele angielskie, gorczycę.
2. W garnku gotuj przez 5 minut zalewę (z wszystkich podanych na nią składników).
3. Do słoików powkładaj ciasno ogórki i zalej je gorącą zalewą.
4. Natychmiast zakręć słoiki, odstaw do góry dnem i w takiej pozycji odstaw do całkowitego wystudzenia.
Smacznego :)
Halo ,ten przepis podoba mi sie . Mam pytanie jaka musztarde mam uzyc ? Pozdrowienia Elisabeth .
OdpowiedzUsuńA ile mogą stać takie ogórki? Jest jakiś bezpieczny okres sporzycia?
OdpowiedzUsuńSuper ogorki
OdpowiedzUsuńTj najlepszy przepis!!!! W zeszłym roku robiłam ...petarda
OdpowiedzUsuńmogą być dobre
OdpowiedzUsuń