Od mniej więcej dziesięciu lat mieszkam w Trójmieście i co jakiś czas poznaję dania "po kaszubsku". 
Ogórki po kaszubsku posmakują wszystkim, którzy lubią kwaśny smak.
Stanowią świetne uzupełnienie obiadu :).
Jeżeli 
przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). 
Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w 
komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Inspiracja :)
Składniki na 1 słoik (około 0,7 lub 0,9 litra):
- ogórki gruntowe*
 - 3-4 plastry papryki czerwonej
 - pół łyżeczki gorczycy
 - 2 plastry cebuli
 - 5cm kawałek obranego chrzanu
 - 1 gałązka kopru z baldachem (najlepiej, aby koper był lekko podsuszony)
 
* pocięte na grube plastry bądź w całości
Składniki na zalewę:
- litr wody
 - 1 szklanka octu
 - 6 łyżek cukru
 - 1 łyżka soli, kamiennej niejodowanej
 
1. Dno wyparzonych słoików wyłóż: koprem, gorczycą, cebulą, papryką, chrzanem.
2. Składniki na zalewę zagotuj.
3. Włóż ogórki do słoika i zalej gorącą zalewą.
4. Natychmiast zakręć słoiki.
5. W dużym garnku zagotuj wodę (ma sięgać do 3/4 wysokości słoika), pamiętaj aby dno garnka wyłożyć gazetą lub ściereczką.
6. Włóż do garnka słoiki i gotuj 5 minut.
7. Wyjmij słoiki na ręczniczek, obróć do góry dnem i pozwól im całkowicie ostygnąć.
Smacznego:) 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz