Zachęcam do ugotowania trochę innego czerwonego barszczu, bo z kapustą i innymi warzywami. Zupa jest lekka i bardzo prosta w wykonaniu.
Miałam zrobić zdjęcia krok po kroku, ale niestety w trakcie gotowania wyładowała się bateria w aparacie. Moje szczęście ;).
Do zupy dodałam brukselkę, ale można ją pominąć.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- bulion (może być woda i np. bulionetka)
 - 3-4 średnie buraki + 1 dodatkowy
 - pół małej kapusty, lub ćwiartka dużej
 - kilka brukselek (opcjonalnie)
 - 2 marchewki
 - natka pietruszki i koperek drobno posiekane (kilka łyżek)
 - 1 duży pomidor
 - 1 mały por (tylko biała część)
 - 3 ziemniaki
 - 2 liście laurowe
 - 3 ziarna ziela angielskiego
 - pieprz
 - sól (opcjonalnie)
 - śmietana lub jogurt do podania
 
Wykonanie:
1. Na minimalnej ilości oleju zeszklij pokrojony w piórka por, następnie dodaj do niego przetarte na tarce o grubych oczkach 3-4 buraki. Smaż przez kilka minut.
2. Dodaj do buraków pomidora. Smaż jeszcze przez chwilę.
3. Wlej do garnka bulion i dodaj do niego ziele angielskie i liście laurowe.
4. Pokrój marchewki w słupki lub talarki, kapustę poszatkuj, ziemniaki pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa (brukselkę również) dodaj do zupy. Gotuj na małym ogniu. Bulion ma przykrywać wszystkie warzywa.
5. Kiedy warzywa będą al-dente dodaj do zupy 1 buraka przekrojonego na pół. Nada on zupie intensywniejszy kolor.
6. Gotową zupę dopraw, dodaj do niej natkę i koperek i podawaj ze śmietaną lub jogurtem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz