W zeszłym tygodniu rozpoczęłam urlop i powinnam mieć teraz ciut więcej czasu na buszowanie w kuchni, ale przez chorobę i domowe sprawy czasu mam mniej niż zwykle.
Dzisiaj jednak wygospodarowałam moment na przygotowanie smacznego i prostego ciasta!
Masa twarogowa i brzoskwinie stanowią bardzo soczysty kontrast w porównaniu z chrupiącym ciastem. 
Poniżej mam dla Was mnóstwo zdjęć krok po kroku, więc przygotowanie brzoskwiniowej plecionki nie powinno stanowić dla was żadnego problemu.  
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło)
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie (już rozwałkowane)
 - 250 gramów twarogu śmietankowego
 - 1 żółtko
 - 1 saszetka cukru z prawdziwą wanilią
 - 3 łyżki cukru
 - 0,5-1 łyżeczki skórki z cytryny
 - duża puszka brzoskwiń
 - 1 jajko
 - pół szklanki cukru pudru
 - niewielka ilość soku z cytryny
 - mąka do posypania ciasta i papieru do pieczenia
 
Wykonanie: 
1. Odcedź brzoskwinie z syropu i pokrój na grubsze plastry. 
2. Utrzyj twaróg z żółtkiem, skórką cytrynową, cukrem i cukrem waniliowym. 
3. Oprósz mąką papier do pieczenia. 
4. Odetnij 4 rogi ciasta.
5. Oprósz ciasto mąką. 
6. Rozsmaruj ser na środku ciasta. 
7. Ułóż na serze brzoskwinie.
8. Nałóż przycięte boki na brzoskwinie, a pozostałe dwa boki ponacinaj na paseczki. 
9. Pozaplataj paseczki na siebie i posmaruj ciasto mieszanką roztrzepanego jajka z 1 łyżką wody. 
10. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. przez około pół godziny (lub krócej, w zależności od piekarnika). Gotowy wypiek będzie złotawo-brązowy. 
11. Podczas, kiedy ciasto stygnie, przygotuj lukier: do cukru pudru dodawaj stopniowo niewielkie ilości soku z cytryny, aby otrzymać pożądaną konsystencję.  
13. Polej ciasto lukrem. 
Smacznego :)
Czy zamiast twarogu może być np. serek filadelfia?
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda niesamowicie smakowicie. A ja właśnie mam takiego chcieja na słodkie. :D
Pewnie, że tak :) Może nawet będzie lepsze, bo philadelphia jest bardziej kremowa..
UsuńDziękuję za szybką odpowiedź. :) Jutro zabieram się za wypieki. Nie wiem tylko jak wytrzymam wieczór jak mi narobiłaś takiego smaka tym cudeńkiem. :)
UsuńHaha będą słodkie sny. Mam nadzieję, że będzie smakować :)
UsuńJej, wygląda wspaniale :) Jest takie apetyczne, że nie zawaham się go wykonać na ten weekend :) Mam nadzieję, że wyjdzie takie piękne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Na pewno wyjdzie piękne :) Pozdrawiam!
UsuńKradnę jeden kawałęk,bo nie umiem się powstrzymać patrząc na te cudne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńPoproszę o adres to prześlę kawałek :)
Usuńale pysznie wygląda, normalnie slinka cieknie :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Pozdrawiam gorąco!
UsuńO mamuniu jakie zdjęcia apetyczne! Cuuuudowne ciasto!
OdpowiedzUsuńCiasto przygotowała Pani Maja Strzelecka :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i57.tinypic.com/2gwc4mv.jpg[/img]
Ciasto brzoskwiniowe wypróbowała Pani Dorota Sochacka :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i61.tinypic.com/p7zaw.jpg[/img]
Ciasto upiekła Pani Janina Nawrocka :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i59.tinypic.com/nqdy81.jpg[/img]
[img]http://i57.tinypic.com/257p2te.jpg[/img]
Mała pomocnica dzielnie pomagała Pani Marii Nowak w upieczeniu szybkiego ciasta z brzoskwiniami :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i57.tinypic.com/25g6p8j.jpg[/img]
[img]http://i58.tinypic.com/j94jv8.jpg[/img]
przepraszam jaka gramature ma ciasto francuskie ?
OdpowiedzUsuńdziekuje za odpowiedz
To było zwykłe opakowanie. Z tego co pamiętam to miało około 280 gramów. :)
Usuń