7 maja 2015

KURCZAK W "PAPIRUSIE" - wersja domowa


Nawet nie wiecie, jak się cieszę, że znalazłam ten przepis na kurczaka! Mięso jest wyjątkowo soczyste i aromatyczne. Cały obiad robi się baaardzo szybko i praktycznie nie ma po nim naczyń do zmywania!
 Widziałam w sklepach gotowe mieszanki do smażenia w papirusie, ale jakoś nie przekonałam się do nich, aby wypróbować je w domu. Natomiast wersja domowa takiego dania przemawia do mnie bardzo i pozwala też na kreatywność, ponieważ można dowolnie bawić się przyprawami, np. można dodać chilli, tymianek, czosnek, oregano, itd.

Przepis na surówkę ze zdjęcia: klik!


Przepis ze zdjęciami krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).



Składniki na dwie porcje (względnie 4, jeśli przekroi się piersi z kurczaka):

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • zmielona kolendra
  • słodka papryka
  • oliwa lub olej


Wykonanie:

1. Przygotuj dwa kawałki pergaminu lub papieru do pieczenia. Mają być na tyle duże, aby można było zawinąć w nie piersi z kurczaka. 


2. Złóż papier na pół, rozłóż i posmaruj go cienko olejem lub oliwą. 
3. Posyp papier solą, pieprzem, kolendrą i papryką. 


4. Na jednej połowie papieru ułóż pierś. 


5. Przykryj mięso drugą połową papieru i zwiń dobrze jego boki (lekko je też ściśnij, aby się nie rozwinęły podczas smażenia).


6. Odstaw mięso na około 10-30 minut, aby przeszło przyprawami.


7. Przykryj patelnię i smaż mięso przez około 6-8 minut (w zależności od grubości piersi). Patelni nie smarowałam tłuszczem. 


8. Zdejmij pokrywkę i przewróć piersi na drugi bok. Smaż ponownie od 6-8 minut, ale już bez przykrywki.


 9. Upieczone mięso przełóż na talerz i odstaw na kilka minut, aby odpoczęło.


10. Odwiń papier i pokrój kurczaka na plastry.



Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Kurczaka w papirusie wypróbowała Pani Anna Szczurek :)

    [img]http://i61.tinypic.com/2jag18j.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń