Muffiny z jagodami są zdecydowanie moim ulubionym rodzajem tego wypieku. Przepis, który Wam przedstawiam jest bardzo szybki i prosty (w godzinę przygotujecie i upieczecie babeczki). 
Jagody można zastąpić, np. brzoskwiniami, malinami czy bakaliami. 
Przepis ze zdjęciami krok po kroku. 
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na około 9 dużych muffinek:
- około 1,75-2 szklanek mąki pszennej
 - 4 pełne łyżki kwaśnej śmietany 18% (mniej więcej 1/4 szklanki)
 - 1/4 szklanki pełnego mleka
 - 2 duże jajka
 - 3/4 szklanki cukru
 - pół szklanki oleju
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1/4 łyżeczki sody (może być ciut mniej)
 - 2 łyżeczki esencji waniliowej lub skórka z 1 cytryny
 - jagody lub borówki (tak około 1 szklanki)
 
Składniki na kruszonkę:
- 4-5 łyżek mąki
 - 1 łyżka cukru
 - zimne masło, tak około 1-2 łyżek
 
Wykonanie:
1. Zrób kruszonkę z wszystkich podanych składników.
2. Zmiksuj ze sobą olej, jajka, mleko, śmietanę, cukier, esencję waniliową. Nie miksuj długo, chodzi tylko o dobre połączenie się składników. Zamiast miksera można użyć trzepaczki.
3. Przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia sodą.
4. Za pomocą łyżki wymieszaj suche składniki z mokrymi. Nie mieszaj zbyt dokładnie - w cieście mają pozostać niewielkie grudki. Ciasto ma mieć gęstą, ale wciąż lejącą się konsystencję.
5. Przelej ciasto do papierowych foremek. Wciśnij w ciasto owoce.
6. Posyp wierzch muffinek kruszonką.
7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 25 minut.
Smacznego :)
Muffinek nigdy dość:)
OdpowiedzUsuńjakie pyszności zjadłabym jedną:)
OdpowiedzUsuńWitam mam pytanie jak ustawić piekarnik elektryczny góra dól czy z termoobiegiem te 190?
OdpowiedzUsuńŚrodkowa półka, najlepiej jest ustawić na dół i bez termoobiegu :)
Usuń