Joojeh kebab jest jednym z moich ulubionych dań irańskich (i to właśnie tego kurczaka zamawiam najczęściej w perskich restauracjach). Marynowany w aromatycznych przyprawach i jogurcie jest mięsem delikatnym i rozpływającym się w ustach. 
Aby dopełnić pełnego obrazu irańskiego obiadu polecam podać kebab z ryżem z szafranem i ziemniakami. (przepis). 
Recepturę na danie otrzymałam od mojej znajomej-Iranki, która nauczyła mnie kilku technik kulinarnych (co dotyczy przede wszystkim gotowania ryżu idealnego).  
Przepis ze zdjęciami krok po kroku. 
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- 4 pojedyncze z piersi z kurczaka (moje były dość małe)
 - około 1 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
 - łyżka soli (dałam pół, bo nie używam zbyt dużo soli w kuchni)
 - łyżka pieprzu
 - około 1 łyżki soku z cytryny
 - około pół łyżki kurkumy
 - pół łyżeczki nitek szafranu (rozpuszczone w kilku łyżkach wrzątku)
 - 2 czerwone cebule
 - 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
 - pomidory koktajlowe
 - 2 łyżki masła (do smarowania mięsa)
 - sok z połowy cytryny (do smarowania mięsa)
 - pół łyżeczki szafranu rozpuszczonego w 4 łyżkach wrzątku ( do smarowania mięsa)
 - perski ryż z szafranem i ziemniakami (przepis)
 
Wykonanie:
1. Rozpuść szafran w 1/3 małej filiżanki wrzątku. Szafran jest najlepiej wcześniej rozetrzeć (z maleńką ilością cukru), ale oczywiście o tym zapomniałam. 
2. Pokrój cebulę w grubsze piórka. Przełóż ją do miski. 
3. Dodaj do miski pieprz mielony. 
4. Dodaj do miski sól, kurkumę, jogurt, czosnek i wszystko wymieszaj. 
5. Pokrój piersi kurczaka na średnie kawałki. 
6. Polej kurczaka sokiem z cytryny (uważaj na pestki). 
7. Dodaj do miski około 4 łyżek szafranowej wody (jeżeli zostanie trochę szafranu, to zużyjemy go później). 
8. Wymieszaj wszystkie składniki. 
9. Przykryj miskę folią spożywczą, a następnie włóż naczynie do lodówki na minimum 8 godzin. 
10. W rondelku rozpuść masło z sokiem z połowy cytryny i szafranem rozpuszczonym w 4 łyżkach wody (można użyć tego, który został z marynowania kurczaka). 
11. Na patyczki nadziewaj kurczaka (mi wyszło 5 szaszłyków). 
12. Ułóż szaszłyki na patelni grillowej (a najlepiej na prawdziwym grillu) i co parę minut obracaj mięso na drugą stronę. Po każdym przewróceniu smaruj mięso masłem z cytryną i szafranem. 
13. Kiedy mięso będzie zrumienione zdejmij je z patyczków i podawaj z ryżem, podpieczonymi pomidorami i cytryną. 
Smacznego :)

W życiu takiego kebaba nie widziałem. Fajna sprawa. Może zrobię na weekend, bo jestem ciekawy smaku.
OdpowiedzUsuńIrański joojeh kebab przygotowała Pani Marzena Dubiel :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i57.tinypic.com/8y6veb.jpg[/img]