Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów to dla mnie smak lata. Aby zintensyfikować smak pomidorów do gotowania dodaję łodyżkę pomidorowego krzaczka.
Moją zupę podałam z mozzarellą, ale będzie też świetnie smakować z fetą, ryżem czy makaronem.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki:
- 2 kg bardzo dojrzałych pomidorów (u mnie malinowe)*
 - kawałek pomidorowej łodyżki
 - 1 marchew
 - 1 pietruszka
 - pół małego pora
 - około pół litra drobiowego bulionu
 - pieprz
 - sól
 - płatki chilli
 - suszona bazylia
 - mozzarella w drobnych kulkach
 - listki świeżej bazylii lub natki pietruszki do dekoracji
 - opcjonalnie kwaśna śmietana (nie dodawałam)
 
* po zakupie dobrze jest trzymać pomidory przez kilka dni na parapecie, aby dojrzały.
Wykonanie: 
1. Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Łodygę nadłam w kilku miejscach,
3. Do garnka przełóż pokrojone pomidory, łodygę,  marchew, pietruszkę i por (pokrojony w drobne plasterki). Zalej warzywa bulionem i dodaj suszoną bazylię oraz chilli. Gotuj pod częściowym przykryciem.
4. Ugotowaną zupę (po około 20-30 minutach) dopraw pieprzem i solą.
5. Wyjmij łodyżkę i zmiksuj używając blendera.
6. Podawaj ze świeżymi ziołami, mozzarellą i ewentualnie śmietaną.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz