Jeżeli macie ochotę na pyszne drożdżowe ciasto, to musicie konieczne wypróbować poniższy przepis :).
Zdjęcia i wykonanie ciasta są autorstwa mojej Mamy, Ewy, a recepturę dostałyśmy od Ani z żuławskiego Lubieszewa.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej
 - 1 szklanka mleka
 - 50 gramów drożdży
 - 4 żółtka
 - 1 jajko
 - 6 łyżek cukru
 - 4 łyżki oleju
 - 1 opakowanie cukru waniliowego
 - szczypta soli
 
Składniki na masę jabłkową:
- 500 gramów jabłek
 - 1/4 szklanki cukru
 - 1 łyżeczka cynamonu
 
Składniki na pianę:
- 4 białka
 - 3 łyżki cukru
 
Składniki na kruszonkę:
- pół szklanki cukru
 - 50 gramów wiórków kokosowych (u mnie mielone migdały)
 - 125 gramów masła
 - około 4 łyżek mąki
 
Wykonanie ciasta drożdżowego:
1. Mąkę wsyp do dużego naczynia i zrób w niej dołek. 
2. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, połącz z cukrem i wlej to do dołka w mące. 
3. Odstaw na około 10 minut, aby drożdże wyrosły. 
4. Dodaj resztę składników i dokładnie wyrób ciasto. 
5. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 
Wykonanie masy jabłkowej:
1. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. 
2. Dodaj do nich cukier i cynamon - wymieszaj. 
Wykonanie piany:
1. Ubij białka i pod koniec ubijania dodawaj do nich cukier. Ma powstać sztywna piana. 
Wykonanie kruszonki:
1. Masło rozpuść. Następnie połącz je z wiórkami i cukrem. 
2. Na końcu dodaj mąkę (w takiej ilości, aby kruszonka była sypka). 
Ciasto wyłóż na dużą, prostokątną blachę. 
Na ciasto wyłóż odciśnięte z nadmiaru soku jabłka. 
Na jabłka wyłóż pianę. 
Wierzch ciasta posyp kruszonką. 
Ciasto wstaw do zimnego piekarnika i ustaw temperaturę na 100 stopni C. 
Po około 20 minutach zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze około 40 minut. 
Smacznego :) 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz