Na przyjęciach bardzo często podaję różne sałatki na pomidorach. Talerz tak podanej przystawki wygląda bardziej elegancko na stole. Planuję zrobić takie pomidory na Wielkanoc.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 
Składniki:
- 100 gramów sera żółtego
 - 1 pojedyncza pierś z kurczaka
 - 3 ząbki czosnku
 - pół długiego świeżego ogórka (lub 2 kiszone)
 - majonez
 - pieprz świeżo zmielony
 - pół czerwonej papryki
 - łyżka drobno posiekanej natki
 
Wykonanie:
1. Ugotowaną pierś kurczaka (może być z zupy) pokrój na bardzo drobną kostkę.
2. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
3. Paprykę i ogórki pokrój w kostkę.
4. Przeciśnij przez praskę czosnek i wymieszaj go z wymienionymi wcześniej składnikami, natką i majonezem.
5. Sałatkę podawaj na plastrach pomidorów. Posyp przystawkę pieprzem.
Smacznego!
Muszę wyprobować:))
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wyglądają.Fajna przystawka,prosta a efektowna.
OdpowiedzUsuńWyglądaja bardzo ciekawie na pewno wyląduja na wielkanocnym stole. Czy pierś z kurczaka można obsmażyć z przyprawa do gyrosa np?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można :) Pozdrawiam
UsuńMam pytanie jak smakuje ta pasta w połączeniu z pomidorkami? Można rozkroić czosnek nożem drobno? Na ile plastrów starczy ta pasta?
OdpowiedzUsuńPraskę można zastąpić drobniutkim posiekaniem czosnku. Nie bardzo wiem, jak mam opisać smak? Pozdrawiam :)
UsuńNa ile plastrów pomidora starczy ta sałatka?
OdpowiedzUsuńAleż to wszystko zależy od wielkości plastrów i ilości nakładanej sałatki. Pozdrawiam :)
Usuń