Kuchnia włoska jest jedną z naszych ulubionych. Bogata w smaki i pożywna jest idealna do serwowania rodzinie.
Nadziewane cannelloni jest świetnym rozgrzewaczem na zimowe popołudnia, więc może zrobicie taki obiad na niedzielę?
Pozdrawiam Was serdecznie,
Ewa R.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 
Przepis Pascala Brodnickiego (wprowadziłam małe zmiany)
Składniki na sos pomidorowy:
- seler naciowy, posiekany
 - ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
 - duża cebula, posiekana w kostkę
 - garść świeżej bazylii, posiekanej
 - 2 puszki pomidorów bez skórki
 - 2 szczypty cukru
 - sól
 - pieprz
 - oliwa
 
Wykonanie:
1. Na niewielkiej ilości oliwy zeszklij czosnek, następnie dodaj cebulę i seler. Smaż przez kilka minut.
2. Dodaj do garnka pomidory, bazylię, cukier, sól i pieprz. Gotuj przez kilkanaście minut.
3. Wymieszaj sos za pomocą blendera.
4. Podziel sos na pół.
Składniki na mięsny farsz:
- makaron cannelloni
 - 100 gramów sera grana padano, przetartego na tarce o grubych oczkach
 - 800 gramów dowolnego mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
 - 1 jajko
 - sól
 - pieprz
 - 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
 - 20 gramów masła
 - duża cebula, posiekana
 
Wykonanie:
1. Na maśle zeszklij cebulę i czosnek.
2. Do cebuli dodaj mięso wymieszane z jajkiem i pieprzem.
3. Smaż przez około 6 minut.
4. Wymieszaj mięso z połową sosu pomidorowego.
5. Pozostały sos pomidorowy przelej do dużego naczynia żaroodpornego.
6. Faszeruj mięsem rurki makaronowe i układaj je w naczyniu żaroodpornym.
Składniki na sos beszamelowy:
- 75 gramów masła
 - 1 litr mleka
 - 70 gramów mąki pszennej
 - 2 szczypty gałki muszkatołowej
 - pieprz
 - sól
 
Wykonanie:
1. Rozpuść masło.
2. Dodaj do masła mąkę i smaż ją wciąż mieszając.
3. Do zasmażki stopniowo dodawaj mleko. Mieszaj masę intensywnie, aby nie zrobiły się grudki. Gotuj do zgęstnienia sosu (przez około 5 minut).
4. Dopraw beszamel gałką, solą i pieprzem.
5. Wylej sos na makaronowe rurki.
6. Posyp wierzch zapiekanki serem grana padano.
7. Piecz danie przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Smacznego :)
świetnie wygląda, ja nie zapiekam pod beszamelem bo tylko mi tyłek rośnie od tego:d ale chętnie bym zjadła takei bo wiem że jest smaczne:D:
OdpowiedzUsuńBeszamel należy do moich ulubionych sosów. Tak więc Twoje "cannelloni" zyskało dodatkowo pod takim sosem. Pysznie :)
OdpowiedzUsuńTe warstwy wyszły idealne. :) Beszamel uwielbiam i sobie go nie żałuję (na szczęście tego po mnie bynajmniej nie widać :D), więc chyba w najbliższym czasie zafunduję sobie takie danie.
OdpowiedzUsuń