14 października 2013

BABKA MURZYNKOWA



Przepis na to ciasto jest w naszej rodzinie już kilkadziesiąt lat i pomimo upieczenia setek słodkości to uważam, że jest to najlepszy wypiek jaki kiedykolwiek jadłam. Babka jest wilgotna, delikatna i jeszcze nigdy nie wyszedł mi zakalec. Robiłam już z tego przepisu babeczki, torty, a teraz przyszedł czas na babkę. 
Polecam :)

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Składniki:


  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oleju
  • pół słoika dżemu (najlepiej niskosłodzonego)
  • 3 pełne łyżki kakao
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu
  • polewa czekoladowa (robię ją "na oko" z 200 gramów gorzkiej czekolady, większej łyżki masła, odrobiny mleka i golden syrup, który można zamienić na syrop klonowy lub płynny miód)
  • kolorowa posypka



Wykonanie:

1. Wszystkie składniki na ciasto przełóż do miski i miksuj je do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Formę do babek natłuść i posyp mąką.
3. Przelej ciasto do formy i wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.
4. Ciasto piekłam przez około godzinę. Każdy piekarnik jest inny, więc być może będzie trzeba piec je dłużej lub krócej.
5. Gotowe ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia.
6. Zimne ciasto udekoruj polewą czekoladową i kolorową posypką.

Smacznego :)

12 komentarzy:

  1. w tak ślicznej wersji jeszcze nie jadłam... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. spróbuję wykorzystać ten przepis do torta:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobry przepis w kazdej formie jest dobry:) nie ważne czy to babka czy babeczka :) ślicznie wygląda tak kolorowo ozdobiona :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taką kolorową babkę chętnie zjadłabym już teraz. Z opisu wygląda, że wszystko co najlepsze jest w środku. Świetny przepis. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudna ta baba! Bardzo zainteresował mnie Twój opis ciasta i chętnie wypróbuję przepis :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Urzekła mnie od razu jak tylko ją zobaczyłam. No po prostu obłędna ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smaczna jest ta babeczka:). dziękuję za przepis i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. piękna, zwłazcza polewa, a mozna zamiast dżemu dodać marmolade?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej użyć dżemu, ponieważ jest gęściejszy. Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. To ciasto jest pyszne! Bardzo ładnie wyglądało na wielkanocnym stole, bo bardzo kolorowe. U nas polewa była biała

    OdpowiedzUsuń
  10. Babkę murzynkową upiekła Pani Maja Juszczyk :)

    [img]http://i58.tinypic.com/2hi5sap.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń