Przyjęło się mówić, że risotto jest daniem trudnym i wymagającym. Na pewno do jego przygotowania potrzeba czasu, cierpliwości i spokoju. Ważne, żeby powoli wykonywać wszystkie punkty i dać ryżowi czas na wchłonięcie płynów. 
Pomimo tego, że do przygotowania risotto używa się wina, potrawa ta może być podawana dzieciom. Podczas gotowania alkohol wyparowuje. 
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 
Składniki na 2 bardzo duże porcje lub 4 mniejsze (takie, jak na zdjęciach):
- 250 gramów ryżu arborio
 - oliwa
 - pół średniej cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
 - 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
 - pół łyżeczki chilli, bardzo drobno pokrojonej
 - 3 spore suszone grzyby, moczone około 40 minut we wrzątku i drobno pokrojone
 - 200 gramów pieczarek pokrojonych na plastry(użyłam kasztanowatych(?) nie wiem czy chestnut mushrooms tak się właśnie tłumaczy na język polski)
 - około 80 ml białego wina (wytrawnego)
 - około 700 ml bulionu grzybowego
 - większa garść mrożonego lub świeżego groszku
 - kopiasta łyżka masła
 - parmezan (do dekoracji + dwie łyżki przetartego na tarce)
 - pieprz
 - sól (ewentualnie)
 
Wykonanie:
1. Chilli, cebulę i czosnek podsmaż na sporej ilości oliwy. 
2. Kiedy cebula będzie szklista dodaj pieczarki. Smaż tylko do odparowania wody, którą wydzielą grzyby.
3. W międzyczasie podgrzej bulion i bardzo dokładnie opłucz ryż. 
4. Dodaj do garnka ryż i smaż aż się delikatnie zarumieni.  
5. Dodaj do potrawy białe wino i smaż do jego całkowitego odparowania. 
6. Dodawanie bulionu to bodaj najważniejszy punkt przygotowania risotta. Należy zapamiętać, żeby płyn łączyć z ryżem stopniowo. Najlepiej po jednej chochelce na raz. Nie należy też risotta dużo nie mieszać, bo przez takie działanie możemy zgnieść ziarenka ryżu i zamiast risotta będziemy jeść ryżową breję. 
Ilość potrzebnego bulionu zawsze się waha - trzeba ryż próbować, żeby stwierdzić, iż danie jest gotowe. Ryż powinien być miękki i mieć zachowany swój kształt. 
7. Do ryżu dodaj groszek i suszone grzyby. Gotuj około 2 minut. 
8. Wykończ risotto łącząc je z kopiastą łyżką masła (niesolonego), pieprzem i dwiema łyżkami przetartego na tarce parmezanu. 
9. Podawaj na ciepło udekorowane płatkami parmezanu. 
Smacznego :)
mmmm, musi być przepyszne, chętnie spróbujemy tego przepisu:-)
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie...
OdpowiedzUsuńRisotto wcale trudne nie jest, a mieszanie to doskonala forma terapii :) Jedyna trudnosc polega na tym, zeby dowiedziec sie wczesniej, co to wlasciwie jest risotto i jak sie to gotuje (a na blogach pojawiaja sie rozne potworki udajace risotto ;))
OdpowiedzUsuńTwoje wyglada naprawde apetycznie, choc sama wole bardziej lejace, mniej suche risotto. Ale wtedy nie wyglada dobrze na zdjeciach :)
Tak fajnie minimalistycznie wyszło :)
OdpowiedzUsuńBardzo eleganckie to risotto, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńświetnie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńApetyczna porcyjka:)
OdpowiedzUsuńMmm... uwielbiam risotto w każdej postaci. Fakt, pracochłonne, ale warto poświecić dłuższa chwile w weekend żeby delektować sie takim smakiem :)
OdpowiedzUsuń