Przepis na tak przygotowanego kurczaka dostałam od koleżanki. 
Uznałam, że do tak aromatycznego kurczaka będzie idealnie współgrać delikatny jogurt i skromna sałatka.
Mam nadzieję, że na najbliższym grillu spróbujecie szaszłyków w trochę innym wydaniu. 
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 
Składniki na szaszłyki:
- 200 gramów piersi z kurczaka
 - 1 czerwona papryka
 - jogurt grecki (do podania)
 - sól, pieprz
 
Składniki na marynatę:
- 2 małe ząbki czosnku
 - 1 łyżeczka świeżo przetartego imbiru
 - 200 ml maślanki lub jogurtu naturalnego (u mnie maślanka)
 - połowa czerwonego chilli (takiego większego, bez pestek), drobno pokrojonego
 - 2 łyżki poszatkowanej kolendry lub natki pietruszki
 - 1 łyżeczka kurkumy
 - sól
 - pieprz
 
Wykonanie:
1. Piersi pokrój w większe kawałki (staraj się, żeby były równe).
2. Natrzyj kurczaka solą i pieprzem.
3. Do miski wlej maślankę i połącz ją z resztą składników na marynatę. Dopraw solą i pieprzem.
4. Przełóż do marynaty kurczaka i dobrze wymieszaj.
5. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki.
6. Na drugi dzień wyjmij kurczaka z marynaty i delikatnie osusz papierowym ręczniczkiem.
7. Nabij kurczaka na patyczki naprzemiennie z kawałkami papryki.
8. Grilluj na patelni grillowej bądź na standardowym grillu (wtedy użyj aluminiowej tacki). W czasie grillowania co jakiś czas smaruj szaszłyki marynatą.
9. Gorące danie podawaj z jogurtem greckim i sałatką (przepis poniżej).
Składniki na sałatkę:
- około 120-150 gramów mograbieh (ewentualnie kuskus)
 - kilka rzodkiewek
 - mniej więcej szklanka bulionu (ma być go wystarczająco dużo, aby przykrył kaszę w naczyniu)
 - garść rukoli
 - pół granatu
 - pół małej czerwonej cebuli
 - 2 łyżki poszatkowanego szczypiorku
 - 2 łyżki poszatkowanej świeżej kolendry (ewentualnie natka pietruszki)
 - sok z limonki (do smaku)
 - 2 łyżki oliwy (opcjonalnie)
 
Wykonanie:
1. Przesyp mograbieh (lub kuskus) do miski i zalej go wrzącym bulionem. Przykryj miskę folią aluminiową i odstaw na około 15 minut.
2. Kolendrę, szczypiorek, rukolę i chilli drobno pokrój.
3. Rzodkiewki pokrój na dowolny kształt. Obierz granat. 
4. Miękki mograbieh przemieszaj i odstaw do całkowitego wystudzenia. 
5. Zimną kaszę wymieszaj z pozostałymi składnikami. Dopraw sokiem z limonki i ewentualnie oliwą. 
6. Nie użyłam do sałatki przypraw, ponieważ kasza przygotowana z bulionem jest wystarczająco aromatyczna. 
Smacznego :)




aż ma się ochotę na grilla :) a do weekendu tak daleko :)
OdpowiedzUsuńPycha, robię podobne, choć trochę więcej warzyw dodaje - też cebulkę, nieraz cukinkę, a kurkuma jest przecudowną przyprawą:-)
OdpowiedzUsuńmoje ulubione smaki :)
OdpowiedzUsuń