Dzisiejsze ciasto zostało wykonane i sfotografowane przez mojego brata. Adrianowi tarta bardzo smakowała, więc przepis zostaje dodany do mojego bloga :). 
Adrian podpowiada: jeśli użyjecie dojrzałych truskawek mogą one puścić zbyt dużo soku (jak u niego), więc lepiej jest je wtedy wymieszać z większą ilością kisielu (choćby z 4 łyżkami).  
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 
Składniki na spód:
- 1 żółtko
 - 1 łyżka zimnej wody
 - 100 gramów zimnego masła
 - 180 gramów mąki pszennej
 - mała szczypta soli
 - 3 łyżki cukru pudru
 
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki bardzo szybko zagnieć i uformuj z nich kulę. 
2. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na około godzinę czasu. 
3. 24 cm formę posmaruj niewielką ilością tłuszczu. 
4. Na około 5 minut przed upływem godziny włącz piekarnik i rozgrzej go do 190 stopni. 
5. Po godzinie czasu wyłóż ciastem formę i podziurkuj je widelcem na spodzie i bokach.
6. Na wierzch ciasta połóż papier do pieczenia i wysyp na niego fasolę lub specjalny ceramiczny groszek do tart. 
7. Piecz tartę przez około 15 minut, a następnie zdejmij obciążenie i piecz przez kolejne 13 minut. 
8. Upieczoną tartę odstaw do ostygnięcia. 
Składniki na masę truskawkową:
- 300 gramów mniej dojrzałych truskawek (muszą być dość twarde)
 - 3 łyżki kisielu truskawkowego lub skrobi ziemniaczanej
 - 5 łyżek marmolady lub dżemu truskawkowego
 
Wykonanie:
1. Truskawki pokrój na spore kawałki i wymieszaj z kisielem (proszkiem). 
2. Na kruchym spodzie rozsmaruj najpierw marmoladę, następnie wyłóż na to truskawki. 
Składniki na bezę:
- 3 duże białka
 - 150 gramów cukru
 - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
 
Wykonanie:
1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. 
2. Do prawie ubitych na sztywno białek zacznij dodawać stopniowo cukier. Po dodaniu całej ilości cukru ubijaj je jeszcze przez około 2 minuty. 
3. Pod koniec ubijania dodaj skrobię ziemniaczaną.
4. Wyłóż bezę na tartę i wstaw formę do piekarnika. 
5. Piecz ciasto przez około 20 minut. 
6. Odstaw ciasto do ostudzenia. 
7. Krój zimne.



Robiłam ta tartę, jest przepyszna:-). Bardzo zdolnego brata masz Olu:-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Pysznie wygląda:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńRewelacja!!!!,,smacznie i ladnie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!!!
Ale kusi! Przepiękna tarta.
OdpowiedzUsuńUwielbiam tarty, a ta wygląda wyśmienicie! Jutro taką zrobię :-)
OdpowiedzUsuńZdjęcie tarty truskawkowej z bezą przysłała Pani Aleksandra Klimek :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i57.tinypic.com/2eyi4pv.jpg[/img]