Przy okazji przygotowywania na deser Eton Mess, zrobiłam kilka sztuk bezowych eklerków (podobne wypieki widziałam w tutejszym markecie). 
Polecam ten szybki i idealny na lato deser. 
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 
- 3 duże białka
 - szklanka cukru
 - 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
 - szczypta soli
 - 1 łyżeczka octu
 - bita śmietana
 - ciemna czekolada
 - dowolne owoce
 
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. 
2. Ubijaj białka z solą. 
3. Kiedy pojawi się pianka dodawaj stopniowo do nich cukier. 
4. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo ocet i skrobię kukurydzianą. 
5. Przełóż ubite białka do rękawa cukierniczego i wyciśnij eklerki. 
6. Wstaw blachę do piekarnika i od razy zmniejsz temp. na 150 C. 
7. Piecz około pół godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale go nie otwieraj, bo bezy mogą popękać! Pozwól bezom wystygnąć razem z piekarnikiem. 
8. Spody ciastek posmaruj roztopioną czekoladą i odstaw do jej zastygnięcia. 
9. Bezy przełóż bitą śmietaną - można na jej wierzchu poukładać owoce. 



ale świetny pomysł:) pycha:) ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńMatko ,prześlesz mi jednego wirtualnie?,nie,chyba go wydrukuje i powieszę na lodówce,cudowny....pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńo rany, o rany!
OdpowiedzUsuńcudowne.