Zachęcam do spróbowania tego bardzo dobrego i delikatnego ciasta. Dostałam małe opakowanie winogron i zastanawiałam się co z nimi przygotować. Ostatecznie wygrało ciasto :). 
Polecam!
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 
Przepis na biszkopt kakaowy znajdziesz: TUTAJ! Piekłam go w dużej keksówce. Po upieczeniu ciasta odstawiłam go do wystudzenia. Następnie przekroiłam je na dwa blaty. Jeden z nich przycięłam, aby był węższy. 
Składniki:
- 0,75 litra kremówki 36%
 - 8 łyżeczek żelatyny
 - pół lub 3/4 szklanki mleka
 - 1 łyżeczka esencji waniliowej lub ziarenka z jednej laski wanilii
 - 3 łyżki cukru pudru (można dodać też dwie)
 - winogrona, nacięte, aby usunąć pestki (najlepiej wykałaczką)
 - galaretka na wierzch (u mnie przeźroczysta, ale można użyć też, np. zielonej)
 
Wykonanie:
1. Wyłóż folią spożywczą keksówkę (również boki). 
2.  Żelatynę zalej zimną wodą (tylko odrobina wody). Zostaw na chwilę, aby żelatyna napęczniała. 
3. Rozpuść żelatynę w gorącym mleku. Odstaw do ostudzenia.
4. Zacznij ubijać śmietanę, następnie do prawie gotowej dodaj esencję waniliową,  cukier puder i cienkim strumieniem wlewaj żelatynę z mlekiem. 
5. Jedną część ciasta wyłóż dno keksówki. Wyłóż na niego część masy, ułóż winogrona, następnie wyłóż kolejną część masy, węższy blat ciasta, ponownie odrobinę masy, winogrona i resztę bitej śmietany. Wstaw do lodówki.
6. Zastygnięte ciasto zalej mocno tężejącą galaretką.
7. Ponownie wstaw do lodówki, najlepiej na noc. 
Smacznego :)


niezbyt trudne w wykonaniu, a jak efektownie i pysznie się prezentuje, mmm... :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda!
OdpowiedzUsuńpiękny ;)
OdpowiedzUsuńu Ciebie jak zwykle cudnie!! winogronowe oczka zachęcająco na mnie zerkają :D
OdpowiedzUsuńczy z innymi owocami smakowało by tak samo dobrze jak z winogronem ( nie przepadam za winogronem a ciasto wyglada naprawde smakowicie )
OdpowiedzUsuńPolecam truskawki, maliny lub jagody :)
Usuńfiu, fiu, wygląda bardzo apetycznie!!!
OdpowiedzUsuńojej, ojej! ale smakowicie się prezentuje.
OdpowiedzUsuń