W mojej rodzinie królową pączków jest Babcia Felicja. Jej pączki zachwycają każdego, kto ich spróbuje. Babcia najczęściej przygotowywała je z domowymi powidłami śliwkowymi lub dżemem różanym. 
Polecam ten przepis :). 
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 
Składniki:
- 100 gramów drożdży
 - 1 szklanka cukru
 - 4 szklanki mąki
 - 1,5 szklanki mleka
 - 6 żółtek
 - pół kostki masła (około 100 gramów)
 - szczypta soli
 - kieliszek wódki
 - około 1,5 kg smalcu
 - dżem (według uznania, ale według nas najsmaczniejszy jest różany)
 
Wykonanie:
Rozczyn
1. Szklankę ciepłego mleka, drożdże, 2 łyżki cukru, pół szklanki mąki przełóż do miski i wymieszaj.
2. Przykryj miskę, w której znajdują się składniki, ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże "ruszyły".
Dalsze czynności
1. Do pozostałej mąki dodaj sól, 6 żółtek, wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko z roztopionym w nim masłem i resztą cukru (mikstura musi być przestudzona) i wódkę.
2. Ciasto dobrze wyrób. Jeżeli będzie zbyt gęste dodaj więcej ciepłego mleka, jeżeli zbyt rzadkie dodaj więcej mąki.
3. Przykryj miskę, w której znajduje się ciasto i zostaw do wyrośnięcia - ciasto musi podwoić swoją objętość.
4. Po wyrośnięciu uformuj z ciasta małe kulki (średnica około 3-4 cm). Przykryj je ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.
5. W garnku rozgrzej około 1,5 kilograma smalcu. Dobrze jest wrzucić kawałek ziemniaka, by zobaczyć czy tłuszcz jest mocno gorący.
6. Zmniejsz ogień na średni.
7. Smaż po kilka pączków - zwróć uwagę, że pączki urosną podczas smażenia, więc dostosuj ich ilość do rozmiaru swojego garnka. Przykryj garnek pokrywką. Po kilku minutach (gdy pączki się zarumienią) przewróć pączki na drugą stronę i ponownie smaż w przykrytym pokrywką garnku.
8. Wyciągaj pączki łyżką cedzakową - rób to delikatnie, bo pączki są bardzo pulchne. Wykładaj je na ręczniczkach papierowych, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
9. Po przestudzeniu, kiedy pączki są jeszcze w miarę ciepłe, do środka pączków wciśnij dżem, budyń, powidła (według uznania). Najlepiej jest to zrobić za pomocą szprycy ze specjalną długą końcówką.
10. Gotowe pączki polukruj lub posyp cukrem pudrem.
![]()  | 
| Pączek nadziany kremem | 
Smacznego :)
-001.jpg)


O rany..jak ja zjadłabym teraz takiego pączka..
OdpowiedzUsuńUwielbiam,piękne,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMoja mama też robiła super pączki znane wśród rodziny i znajomych. Znane były z tego , że były większe niż normalne, ale bardzo smaczne! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńsmakowicie się prezentują
OdpowiedzUsuńFotografię otrzymałyśmy od Pani Doroty Piotrowskiej z Gorzowa Wlkp.
OdpowiedzUsuń[img]http://i60.tinypic.com/2evuh54.jpg[/img]