Kolejny przepis na moje ukochane ciasta warstwowe. Dzisiaj wersja czekoladowa. Tym razem masę zrobiłam z 1 porcji, ale jeżeli chcecie mieć jej więcej, to spokojnie można zrobić nadzienie z półtorej. 
Ciasto robi się podobnie, jak Marlenkę (polecam zaglądnąć, bo umieściłam tam zdjęcia "krok po kroku"). 
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 
Przepis znalazłam tutaj. 
Składniki na krem:
- 2 szklanki mleka
 - 2 jajka
 - 2 łyżki mąki
 - 1 szklanka cukru
 - 1 łyżka kakao
 - ekstrakt waniliowy (około 2 łyżeczek)
 - 150 gramów masła, w temp. pokojowej
 - około 180 gramów orzechów włoskich, zmielonych drobno, ale nie na mąkę
 
Wykonanie:
1. W rondlu umieść mleko, jajka, mąkę i cukier. Mieszaj trzepaczką i gotuj na średnim ogniu. 
2. Kiedy płyn zacznie wrzeć, zmniejsz ogień na najmniejszy i energicznie mieszaj aż do zgęstnienia masy. 
3. Kiedy masa osiągnie gęstość śmietany zdejmij rondel z ognia i dodaj do niej wanilię i kakao. Wymieszaj. 
4. Odstaw masę do ostygnięcia - co jakiś czas ją mieszając, by nie zrobił się "kożuch". 
5. Zimną masę połącz z masłem. 
6. Masa będzie dość płynna, ale dzięki temu zmiękną blaty. 
Składniki na ciasto:
- 2 jajka
 - 1 szklanka cukru
 - 2 łyżki miodu
 - 2 łyżeczki sody
 - 1 łyżeczka octu
 - 2 łyżki masła
 - 3 łyżki kakao
 - około 2 szklanek mąki (w zależności od gęstości ciasta)
 
Wykonanie:
1. Miód, cukier i masło umieść w rondlu i rozpuść na małym ogniu. 
2. Po chwili dodaj sodę wymieszaną z octem (powinna się spienić). Mieszaj jeszcze trochę - masa zmieni kolor na pomarańczowy. 
3. Zdejmij rondel z ognia. Poczekaj około 5 minut i wmieszaj w ciasto jajka - musisz mieszać bardzo energicznie, żeby jajka się nie ścięły. 
4. Następnie zacznij dodawać do masy kakao i mąkę. Mieszaj łyżką, a kiedy ciasto będzie zbyt gęste wyłóż je na stolnicę i zacznij wyrabiać dodając mąkę. 
5. Gotowe ciasto nie będzie się lepić do rąk. Podziel je na 6 części. 
6. Każdą z części rozwałkuj na papierze do pieczenia (nie podaję wielkości, bo to zależy od tego, jak cienko zdołasz je rozwałkować), nie musisz się starać, żeby placki były bardzo równe - już upieczone wyrównasz, a skrawki zmielisz na posypkę. 
7. Każdy placek piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 5-7 minut (czas zależy od piekarnika). 
8. Ciepłe placki wyrównaj. 
9. Każdy z blatów posmaruj kremem i posypuj orzechami. 
10. Wierzch możesz posmarować kremem i posypać orzechami i zmielonym ciastem lub posmarować polewą czekoladową i udekorować orzechami. 
11. Odstaw ciasto na od 12 do 24 godzin, aby blaty zmiękły (zależy to od grubości placków). 
Smacznego :)


Fajna nazwa ciasta:)
OdpowiedzUsuńJakie fajne :)
OdpowiedzUsuńСупер блог! Отличные фото! Присоединилась с большим удовольствием
OdpowiedzUsuńПрекрасный блог! Присоединилась с удовольствием!
OdpowiedzUsuńFajnie się nazywa i smacznie wygląda. Jeszcze takiego nie robiłam, zresztą Marlenki także nie.
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda i zapowiada się niezwykle smacznie :) Zapisuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam ani nie robiłam, ale z opisu wiem ,że bardzo by mi takowe smakowało:) Niestety przez najbliższy m-c dietka! A potem się zobaczy>>>:)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie. I nazwę ma fantastyczną :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten Kaprys. Ładne zdjęcie. Gratulacje.
OdpowiedzUsuńfajne ciacho i świetna nazwa! chwytliwa :)
OdpowiedzUsuńW przygotowaniu ciasta jest blad jesli chodzi o jajka
OdpowiedzUsuńJuż poprawiłam. Dziękuję za informację :)
OdpowiedzUsuń