Gęstego sosu czosnkowego używam do wrapów i kanapek. Sos powinien mieć konsystencję gęstego majonezu. 
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 
Składniki: 
- 300 gramów naturalnego serka twarogowego
 - jogurt naturalny (ilość zależy od pożądanej gęstości sosu)
 - poszatkowana natka pietruszki (około 2 łyżek)
 - sól
 - pieprz
 - 2 duże ząbki czosnku
 - bardzo drobno poszatkowany szczypiorek (około 1 łyżki)
 
Wykonanie:
1. Do miseczki przełóż serek, przyprawy, natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i szczypiorek. Wymieszaj wszystko ze sobą. 
2. Jeżeli sos jest za gęsty dodaj do niego jogurtu.
3. Dopraw sos. 
Smacznego :))


Świetna alternatywa dla majonezowych wersji tego sosu:-)
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam do zapiekanki sos czosnkowy w szybkiej wersji tzn. łyżka majonezu, 2-3 łyżki jogurtu greckiego, tzaziki-przyprawa lub czosnek granulowany + koperek i też dobry:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMój ulubiony sos! bardzo ciekawi mnie ten dodatek twarogu, gdyż w mojej wersji go nie ma... Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńmój ulubiony sos:) rzeczywiście bardzo gęsty:)
OdpowiedzUsuń