Będąc małym dzieckiem nie przepadałam za rybami ("nie przepadałam" to eufemizm ;)). Wigilia i postne piątki były dla mnie prawdziwą katorgą. Dzięki kromkom chleba i...warzywnej części ryby po grecku byłam w stanie przeżyć wigilijne wieczerze. 
Mniej więcej od liceum zaczęłam ryby jeść i teraz w pełni doceniam smak ryby po grecku. To jedno z dań, które uwielbiam, ale nie gotuję go zbyt często z obawy, żeby się nam nie przejadło. 
Osoby dbające o linię mogą pominąć panierkę w rybie i zamiast smażenia upiec ją lub ugotować na parze. 
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 
Składniki:
- 8 filetów z dorsza/mintaja/halibuta
 - 2 jajka
 - mąka + bułka tarta do panierowania
 - 4 duże marchewki
 - 2 średnie pietruszki
 - 1 średnia cebula
 - 1 mały por
 - połówka małego selera
 - 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
 - sól
 - pieprz
 - 4-5 ziarenek ziela angielskiego
 - 2 liście laurowe
 
Wykonanie:
1. Natrzyj filety pieprzem i solą. 
2. Obtocz każdy filet w mące, następnie w jajku, a na samym końcu w bułce tartej. 
3. Smaż ryby z obu stron, aby panierka nabrała złoto-brązowego koloru. 
4. Pokrój cebulę i pora w piórka; marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 
5. Na niewielkiej ilości podsmaż cebulę i por. Następnie dodaj resztę warzyw, liść laurowy i ziele angielskie. Smaż kilka minut - mieszaj, aby jarzyny się nie przypaliły. 
6. Przecier pomidorowy rozmieszaj z około 1/2 - 3/4 szklanki wody i wlej do warzyw. Duś na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Co jakiś czas zamieszaj. 
7. Dopraw warzywa. 
8. Na dnie naczynia, w którym będziesz serwować rybę, wyłóż 1/3 część warzyw, a na niej 4 filety. Następnie kolejną 1/3 część warzyw, pozostałe filety i wszystko przykryj pozostałymi jarzynami. 
9. Kiedy potrawa całkowicie wystygnie wstaw do lodówki na noc, aby składniki się "przegryzły". 
Smacznego :). 

Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńOlu ja w dzieciństwie nie "znosiłam" kotletów z ryby i placków ziemniaczanych. Teraz oba te dania bardzo lubię :)A rybę po grecku zjem zawsze w każdej wersji :):):)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
a ja tam zawsze lubiłam tę wersję ryby:) wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńCo to za listki na talerzu?
OdpowiedzUsuńTo tymianek :)
Usuńuwielbiam rybe po grecku i skusze sie z wielka checia!
OdpowiedzUsuńTARAZ TO PRZYGOTOWUJĘ ,ZOBACZYMY JUTRO.
OdpowiedzUsuńWitaj! Świetny przepis. A z czym taką rybkę można podawać? Jeśli np. zrobię ją na drugie danie :) POZDRAWIAM K.G.
OdpowiedzUsuńDrogi/a K.G. u mnie w domu nie podaję się tego dania już z niczym albo jemy to ewentualnie z chlebem. Pozdrowienia :)
UsuńA u nas jadamy to danie z ryżem :)
Usuńrybka po grecku super. choć nie ma nic wspólnego z Grecja.
OdpowiedzUsuńBardzo dobre danie polecam wszystkim
OdpowiedzUsuńzaje fajne danie od razu święta się przypominają
OdpowiedzUsuńja jeszcze wkladam calosc do piekarnika na 15 min 120 stopni
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis!!!! Zrobiłam dziś na obiad i ryba wyszła przepyszna.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ryba wyszła i smakowała :)
UsuńHaha! I was always exactly the same when it came to all the fish for Wigilia! And just like you, seafood became a favorite by the time I was in college. Hope you understand English...I can read and understand Polish, but don't speak or write it all that well.
OdpowiedzUsuńMy mother's recipe is a little different...fish is not breaded, just lightly sautéed, and there are more vegetables (especially celery). I've been making it for 30 years now, but I still don't think mine is quite as good as hers
I understand English so do not worry :). I live in UK for 8 years now.
UsuńIt is nice to know that we share similar memories. I must say that I like just cod, macarel and tuna. I truly hate seafood haha
mother's food is always the best!
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń