Od prawie dwóch tygodni jestem w Polsce i rozkoszuję się pobytem w rodzinnym domu. Obie z moją Mamą lubimy ciasta drożdżowe, więc upiekłam nasze ulubione rolady. 
Polecam przepis na to ciasto drożdżowe - nawet po 3 dniach zachowuje wilgotność. Jest idealne do rozwałkowywania, więc nadaje się do makowców i strucli. Robiłam z niego też rogale.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 
Składniki na ciasto:
- 2 jajka
 - 50 - 60 dkg mąki pszennej (+ odrobina do oprószania stolnicy)
 - 25 gramów świeżych drożdży
 - pół szklanki mleka
 - 150 gramów masła, w temp. pokojowej
 - 80 gramów cukru
 - 2 łyżeczki esencji waniliowej lub 1 opakowanie cukru waniliowego
 
Składniki na nadzienie:
- 1 słoik marmolady do wypieków
 - 200 gramów zmielonych orzechów laskowych
 - 2 łyżeczki esencji waniliowej
 - 4 łyżki kremówki
 - 4 łyżki masła, w temp. pokojowej
 - 80 gramów cukru
 - czekolada ciemna, pokruszona (ilość dowolna)
 - czekolada biała, pokruszona (ilość dowolna)
 
 Wykonanie rolad:
1. Wymieszaj ze sobą drożdże, cukier i ciepłe mleko (nie może być zbyt gorące). 
2. Przykryj miskę ściereczką i odstaw rozczyn w ciepłe miejsce na około 10 minut - gotowy rozczyn będzie miał konsystencję gęstej śmietany i będzie "pracował". 
3. Do rozczynu dodaj pozostałe składniki na ciasto.
4. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub w mikserze, aż będzie gładkie i będzie łatwo odchodzić od ręki. 
5. Uformuj z ciasta kulę. Przykryj miskę, w której znajduje się ciasto ściereczką (lub folią spożywczą) i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
6. Kiedy ciasto będzie wyrastać, przygotuj nadzienie: wszystkie składniki, oprócz marmolady, wymieszaj ze sobą. 
7. Podziel ciasto na cztery części.
8. Każdą z nich rozwałkuj na kształt dużego prostokąta: dwa prostokąty posmaruj grubo marmoladą, na pozostałych dwóch rozsmaruj masę orzechową. 
9. Każdy z prostokątów zwiń w roladę. 
10. Rolady przekrój na pół. 
11. Przeplataj ze sobą połówki rolady z marmoladą z połówkami z masą orzechową. 
12. Z rolad można uformować wieniec. 
13. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.
14. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. 
Smacznego :)))








o wow!:) nie mogę napatrzeć się na tą struclę!
OdpowiedzUsuńsuper, że pokazałaś krok po kroku, jak ja zrobić.
OdpowiedzUsuńcudowna jest w Każdej krasie!
super pomysł na nietypowe drożdżówki, wyglądają świetnie:)
OdpowiedzUsuńWidzę, że nawet u Rodziny szalejesz kulinarnie:) Życzę miłego pobytu i odpoczynku, a za struclę już się zabieram;) Pozdrowienia dla Mamy!
OdpowiedzUsuńbardzo smacznie wygląda! :) aż nabrałam ochotę na coś słodkiego :D
OdpowiedzUsuńPiękna prezentacja! Jak miło, ę dzielisz się tym z nami:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Mniami, pychota :)
OdpowiedzUsuńUpieklam wczoraj na urodziny meza. Przepyszne wyszly! W tym orzechowym nadzieniu mozna sie zakohac. Pozdrawiamy.
OdpowiedzUsuń