10 stycznia 2013

PYSZNA DROŻDŻOWA STRUCLA Z ORZECHAMI I MARMOLADĄ (krok po kroku)


Od prawie dwóch tygodni jestem w Polsce i rozkoszuję się pobytem w rodzinnym domu. Obie z moją Mamą lubimy ciasta drożdżowe, więc upiekłam nasze ulubione rolady. 
Polecam przepis na to ciasto drożdżowe - nawet po 3 dniach zachowuje wilgotność. Jest idealne do rozwałkowywania, więc nadaje się do makowców i strucli. Robiłam z niego też rogale.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 


Składniki na ciasto:

  • 2 jajka
  • 50 - 60 dkg mąki pszennej (+ odrobina do oprószania stolnicy)
  • 25 gramów świeżych drożdży
  • pół szklanki mleka
  • 150 gramów masła, w temp. pokojowej
  • 80 gramów cukru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej lub 1 opakowanie cukru waniliowego


Składniki na nadzienie:

  • 1 słoik marmolady do wypieków
  • 200 gramów zmielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 4 łyżki kremówki
  • 4 łyżki masła, w temp. pokojowej
  • 80 gramów cukru
  • czekolada ciemna, pokruszona (ilość dowolna)
  • czekolada biała, pokruszona (ilość dowolna)

 Wykonanie rolad:

1. Wymieszaj ze sobą drożdże, cukier i ciepłe mleko (nie może być zbyt gorące). 
2. Przykryj miskę ściereczką i odstaw rozczyn w ciepłe miejsce na około 10 minut - gotowy rozczyn będzie miał konsystencję gęstej śmietany i będzie "pracował". 


3.  Do rozczynu dodaj pozostałe składniki na ciasto.


4. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub w mikserze, aż będzie gładkie i będzie łatwo odchodzić od ręki. 


5. Uformuj z ciasta kulę. Przykryj miskę, w której znajduje się ciasto ściereczką (lub folią spożywczą) i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.


6. Kiedy ciasto będzie wyrastać, przygotuj nadzienie: wszystkie składniki, oprócz marmolady, wymieszaj ze sobą. 


7. Podziel ciasto na cztery części.
8. Każdą z nich rozwałkuj na kształt dużego prostokąta: dwa prostokąty posmaruj grubo marmoladą, na pozostałych dwóch rozsmaruj masę orzechową. 
9. Każdy z prostokątów zwiń w roladę. 
10. Rolady przekrój na pół. 


11. Przeplataj ze sobą połówki rolady z marmoladą z połówkami z masą orzechową. 
12. Z rolad można uformować wieniec. 


13. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.
14. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. 

Smacznego :)))

8 komentarzy:

  1. o wow!:) nie mogę napatrzeć się na tą struclę!

    OdpowiedzUsuń
  2. super, że pokazałaś krok po kroku, jak ja zrobić.
    cudowna jest w Każdej krasie!

    OdpowiedzUsuń
  3. super pomysł na nietypowe drożdżówki, wyglądają świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę, że nawet u Rodziny szalejesz kulinarnie:) Życzę miłego pobytu i odpoczynku, a za struclę już się zabieram;) Pozdrowienia dla Mamy!

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo smacznie wygląda! :) aż nabrałam ochotę na coś słodkiego :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna prezentacja! Jak miło, ę dzielisz się tym z nami:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Upieklam wczoraj na urodziny meza. Przepyszne wyszly! W tym orzechowym nadzieniu mozna sie zakohac. Pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń