Czyli błonnik, błonnik i jeszcze raz błonnik :).
Przepis dostałam od koleżanki mojej mamy.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- 2 garście płatków owsianych
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki ziaren słonecznika, obranych
- 2 łyżki orzechów włoskich, posiekanych
- 4 suszone morele pokrojone w kostkę
- garść żurawiny lub rodzynek (można je wymieszać)
- około 2 łyżek płynnego miodu
- 2 łyżki naturalnego jogurtu lub przegotowanej letniej wody
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.
2. Łyżką wykładaj ciasto na papierze do pieczenia.
3. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut (ciasteczka muszą być złotawe).
Smacznego :)
chrup, chrup!
OdpowiedzUsuńporywam :]
świetnie wyglądają:)!
OdpowiedzUsuńno pycha!
OdpowiedzUsuńMorele to suszone maja byc? Smacznie tu :))
OdpowiedzUsuńMorele suszone :). Dziękuję :))
UsuńA jakiś krem?! :) Żartuję oczywiście! Jak dieta to dieta!
OdpowiedzUsuńEkstra ciacha! Idealne dla mnie :)
OdpowiedzUsuńrobiłam kiedys podobne, były bardzo smaczne. :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam kiedyś podobne ale z samymi otrębami. Chętnie spróbuję ten przepis, coś nowego :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam.
Ile wychodzi ciastek z tej porcji?
OdpowiedzUsuńWszystko zależy od wielkości. Mi wyszło około 5.
Usuńzupełnie nie chciały mi się kleić. Powinnam dodać więcej miodu?
OdpowiedzUsuńDałabym więcej miodu. Sprawdź proszę czy dobrze odmierzyłaś składniki, bo ten przepis robiłam dużo razy i moi znajomi też...nikt nie miał z nimi problemu. Pozdrawiam i proszę daj znać czy się udały :).
UsuńMi też się nie chciały kleić, w sumie dawałam wszystkiego "na oko", sezam i morele pominęłam. Ostatecznie dorzuciłam jeszcze garść płatków, odrobinkę miodu i wody i kiedy wykładałam łyżką na papier było ok :) właśnie się pieką, mam nadzieję, że będą pyszne tak, jak wyglądają... :) pozdrawiam!
UsuńTo znowu ja- pyyyyszne, bardzo kojarzą mi się smakowo z pestkami słonecznika w miodzie, które zajadałam będąc dzieckiem... tak prosty przepis, ale za to wyśmienity. przez to, że słodkie okropnie, dużo się nie zje, a to jeszcze lepiej :P na pewno jeszcze nie raz zrobię! :)
UsuńPodoba mi się ten przepis, chętnie go wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń